Iditarod, povesti de succes

Despre oameni şi câini de succes

Nu mai este un secret pentru nimeni că cel mai bun prieten al omului este înzestrat cu puteri tămăduitoare pentru corpul şi sufletul nostru! În fiecare zi un câine, prin loialitatea şi dragostea faţă de stăpânul lui spune o poveste de viaţă, direct dar nonverbal, prin limbajul codificat al unui altruism greu de înţeles de cei neiniţiaţi. Sigur te vei întreba de ce Iditarod-ul învinge cancerul? Şi mai ales cum pot afirma acest lucru când Iditarod-ul reprezintă cea mai aprigă şi mai înverşunată încleştare de energii, ambiţii şi idealuri umane şi canine. Dar tocmai prin participarea la această minunată competiţie şi prin urmărirea obiectivului suprem, doi dintre cei mai profilici musheri ai tuturor timpurilor, Dee Dee Jonrowe şi Lance Mackey s-au vindecat de teribila maladie care este cancerul!

Cine este DeeDee Jonrowe?

DeeDee Jonrowe este cea mai cunoscută femeie musher care, de peste 30 de ani, este nelipsită din concursurile de atelaje canine. De-a lungul carierei sale DeeDee a reuşit performanţa de a se clasa de 15 ori în “top ten-ul” curselor Iditarod.

Dar, pe lângă cursele Iditarod, ambiţioasa femeie s-a clasat pe poziţii fruntaşe în competiţii precum Copper Basin 300, Klondike 300 şi maratonul John Bear. În anul 1980 DeeDee a participat pentru prima oară la o cursă Iditarod. Atunci avea să se pricopsească definitiv, irevocabil şi pentru totdeauna cu “virusul” acestei celebre curse.

A urmat construirea de la zero a unei sănii după un proiect propriu, instaurarea unui program de creştere a câinilor bine elaborat şi, nu în ultimul rând, pentru sine, un program riguros de pregătire fizică şi mai ales psihică. Lui DeeDee i s-au acordat numeroase premii şi pentru grija deosebită cu care veghează asupra câinilor săi pe parcursul traseelor (premiul pentru cea mai bine îngrijită echipă canină, premiul pentru cel mai bine îngrijit câine – oferit de staff-ul medicilor veterinari, premiul pentru cel mai bun prieten al câinelui).

Pentru că exemplarele sale canine sunt prioritatea sa, DeeDee a devenit fondatoarea “Mush with Pride”, oferind celor interesaţi informaţii esenţiale despre crearea unui mediu propice câinilor de sanie şi îngrijirea adecvată a acestora. Din păcate, în anul 2002, această minunată femeie care struneşte deopotriva sania şi echipa de câini mai abitir decât cel mai vajnic bărbat, a fost atinsă de necruţătorul cancer de sân.

Dacă ai impresia că această maladie a împiedicat-o să-şi urmeze idealurile, te înşeli amarnic. Pentru că tocmai dorinţa de a se vindeca în scopul de a reuşi să ducă în continuare o viaţă mai mult decât activă şi palpitantă în compania câinilor dragi, a familiei, a prietenilor musheri şi a traseelor din cursa Iditarod.

Iată ce mărturiseşte chiar DeeDee Jonrowe cu privire la lupta cu cancerul: “Am fost diagnosticată cu cancer, mi s-a făcut o dublă mastectomie dar mă consider o învigătoare. Acum mă simt bine. An de an particip la Iditarod şi o fac cu acelaşi entuziasm ca în prima zi. Puterea mea este şi credinţa mea. Nu înţeleg de ce se întâmplă lucruri din acestea dar cred că este din cauză că trăim într-o lume imperfectă, nu în acea lume pe care Dumnezeu a creat-o pentru noi. Singurul lucru bun din toată povestea asta este că ne avem unul pe celălalt pentru a ne ajuta. Pentru că asta trebuie să facem. Nu contează cu ce pasiune sau cu ce har ai fost înzestrat. Important este să nu părăseşti zona aceea. Pasiunea mea este de a petrece cât mai mult timp cu câinii mei. Câteodată simt că sunt o povară pentru familia şi prietenii mei dar câinilor mei nu le pasă, ei mă iubesc indiferent de cum arăt sau cum mă simt. Dumnezeu i-a folosit în favoarea mea, pentru a-mi oferi confort şi companie cât toâi ceilalţi erau ocupaţi. Nu există drumuri uşoare în această călătorie (n.r. Viaţă). Un lucru care merită amintit este acela că după fiecare furtună, mereu răsare soarele. Şi până la urmă, viaţa ne tratează pe toţi la fel.”

*află mai multe despre cei mai îndrăgiâi musheri citind revista “Dog Magazin” nr. 119 din luna ianuarie 2013