(Î) Am încercat orice. Am ţipat la el. L-am ignorat. L-am recompensat de fiecare dată când a încetat să mai muşte. Dar nimic nu a funcţionat. În fiecare zi muşcă din ce în ce mai rău. Din câte observ, el priveşte totul ca pe o joacă sau face acest lucru pentru a atrage atenţia. Dar cum îmi pot da seama că, la maturitate, nu va deveni un câine agresiv?
L-am înscris în cursuri de dresaj şi i-am expus situaţia dresorului, dar acesta mi-a spus că este un lucru absolut normal şi că tot ce pot face este să-i dau o jucărie de ros de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva. Şi aşa am şi făcut. Acum are o mulţime de jucării pentru ros, pentru că i le schimbăm destul de des pentru a nu se plictisi de ele. De asemenea, are parte de suficientă activitate fizică şi nu se poate spune că-l neglijăm. Cu toate astea, de multe ori renunţă la orice jucărie pentru a se agăţa de picioarele noastre.
Ce am mai putea încerca?
Marina Simionescu, email

(R) În primul rând, trebuie să aveţi în vedere că acesta are doar patru luni. Având în vedere faptul că procesul de dresaj se poate începe, în cele mai multe cazuri, de la vârsta de opt săptămâni, comportamentul său n-ar trebui să vă sperie. Dar cel mai bine ar fi să nu mai încercaţi diferite metode, ci să alegeţi numai una şi să-i acordaţi suficient timp căţeluşului să înveţe ceea ce doriţi dv. să-i transmiteţi. De asemenea, reţineţi că la această vâtstă, căţeii învaţă multe lucruri copiind se la semenii lor. Astfel, dacă aveţi un amic care are un câine pe care a ajuns deja să-l facă să asculte de comenzile sale, atunci n-ar fi o idee rea să le permiteţi celor doi câini să petreacă mai mult timp împreună.