Rasa de caini Bichon Frise

Rasa de caini Bichon Frise

Chiar şi cei mai mari specialişti ai rasei recunosc că istoria Bichonului Frise, aşa cum o putem citi în diverse lucrări, este, în cel mai bun caz, un amestec de bune intenţii, date reale, ficţiune, deducţii şi poveşti.

Datele clare sunt foarte puţine şi majoritatea informaţiilor de care dispunem nu au fost încă verificate în profunzime. Totuşi, specialiştii au căzut de acord că asemenea căţei mici, blănoşi, deseori albi, existau chiar înainte de Hristos. Despre originile şi evoluţia lor s-au avansat mai multe teorii. Unii istorici spun că acest tip de câine este strămoşul direct ai Maltezului şi descinde dintr-un câine de tip Spitz, răspândit în bazinul mediteranean.

Pe de altă parte, un specialist european susţine că populaţiile din sudul Europei aveau nişte câini mici rezultaţi dintr-un amestec de Spaniel miniatural, Poodle şi Câine de Cayenne. El consideră că din aceste rase a rezultat Barbichon-ul, numit mai târziu Bichon, plasându-i originea în Italia.

Principalul motiv pentru care este extrem de greu să identificăm originile diferitelor rase de acest gen este faptul ca aceşti “căţei mici, blănoşi, deseori albi” nu aveau o altă “îndatorire” decât aceea de a fi câini de companie, iubiţi de întreaga familie.

Cum populaţiile călătoreau destul de frecvent, migrând de la o zonă la alta, şi strămoşii căţeilor “de casă” erau răspândiţi pe o arie foarte largă, singurul criteriu urmărit la împerechere era păstrarea taliei reduse a exemplarelor. Aşa a rezultat marea diversitate a actualelor rase de companie.

De câteva sute de ani, observăm că mai multe tipuri purtau denumirea generică de Bichon:

  • Câinele de Tenerife (Bichon Frise);
  • Câinele de Bologna (Bichon Bolognez);
  • Câinele de Malta (Bichon Maltez).

Continuarea articolului in numarul 111 din “Dog Magazin”-