Rasa de caini Chihuahua

Rasa de caini Chihuahua

Chihuahua – îl porţi cu tine mereu!

Este cel mai mic câine din lume, preferatul vedetelor care nu mai contenesc în a se înfăţişa alături de el pe la toate evenimentele mondene. De-a lungul timpului a trecut de la stadiul de câine sacru care-l servea pe zeul Oxaca, la câinele toltecilor (civilizaţie mexicană antică), apoi a fost venerat chiar de Montezuma al II-lea care domnea peste azteci iar în zilele noastre este o vedetă în toată regula, fiind preferat şi de renumiţi regizori spre deliciul publicului amator de filme cu câini.

Mulţi nu ştiu că istoria rasei Chihuahua a început cu mult, mult timp în urmă, în Mexic. Se spune că Chihuahua era considerat câine sacru, servindu-l pe Oxaca, marele zeu al soarelui, astfel încât trebuia tratat ca oaspete venit pe Pământ! Legenda spune că zeul Oxaca a dăruit acest câine oamenilor coborând din cer, pentru a îi apăra de Quetzalquatl – Şarpele cu pene sau “şarpele înaripat”. De aici se pare că i se trage şi numele de Chihuahua “-micul câine din cer”.

Trecând peste originea mitologică, o explicaţie mai palpabilă a rădăcinilor micului Chihuahua vine tocmai din vremea toltecilor, o civilizaţie mexicană antică, datând din secolul al IX-lea. Este cunoscut faptul că toltecii creşteau nişte câini mici cu părul lung (denumiţi în acea perioadă Techichi) care semănau foarte bine cu Chihuahua din zilele noastre. În secolul al XIV-lea, toltecii au fost atacaţi şi cuceriţi de azteci. În această perioadă, micuţii câini au fost veneraţi de aristocraţia aztecă, reprezentări ale acestora fiind întâlnite şi în palatul lui Montezuma al II-lea. Invazia spaniolilor a pus capăt acestei perioade din istoria rasei şi se pare că exemplarele care au supravieţuit masacrului făcut de conchistadorii lui Fernando Cortez au fost ulterior împerecheate cu alţi câini de talie mică.

Până în secolul al XIX-lea nu s-a mai ştiut nimic de aceşti câini mici. Ţăranii mexicani din provincia Chihuahua au început să vândă exemplare de Chihuahua nord-americanilor care călătoreau frecvent în Mexic. În Statele Unite, noua rasă a fost foarte repede îndrăgită, iar nord-americanii au fost şi cei care s-au ocupat de selecţia ei şi de standardizare. Primul standard recunoscut nu prevedea existenţa a două varietăţi şi exemplarele erau prezentate şi împerecheate fără să se ţină seama de acest aspect. Abia în 1952, Chihuahua cu păr lung a fost recunoscut drept varietate de sine stătătoare.

Mai multe despre micul si simpaticul Chihuahua puteti afla citind articolul din revista “Dog Magazin”