dog shaming 2Data viitoare când îţi vei certa câinele pentru că ţi-a ros papucii, aminteşte-ţi că, indiferent de faţa de vinovat pe care o afişează, el nu conştientizează supărarea pe care ţi-a provocat-o, ci se preface ruşinat pentru a te calma. Ai observat cât de repede te înduioşezi atunci când îl vezi cu urechile lăsate, cu ochii mari şi cu capul între lăbuţe ? Cum să te mai superi pe el?
Cercetările dovedesc faptul că animalele nu realizează atunci când te supără dar, instinctiv adoptă poziţia de vinovat pentru a te face să uiţi de ghiduşia pe care au făcut-o. Alexandra Horowitz, profesor de psihologie la Colegiul Barnard din New York, a realizat un studiu despre comportamentul animalelor .Aceasta a filmat 14 câini, în timp ce erau lăsaţi singuri cu o gustărică şi stăpânul le spunea că nu au voie s-o mănânce. Privirea „ruşinată” apărea când animalul era certat, deşi, în cadrul testului, uneori stăpânul îl certa fără motiv. Prin urmare, căţelul nu avea de ce să se simtă vinovat, fusese ascultător, dar, pentru că era certat, adopta acel chip care impresionează.

Ce mai fac căţeii altora? Dogshaming.com este o sursă inepuizabilă de poze în care sunt surprinse cele mai năstruşnice ipostaze ale patrupezilor însoţite de confesiunile lor.