Cainele, remediu impotriva bolilor

Cainele, remediu impotriva bolilor

Este cunoscut faptul că a deține un animal de companie este un lucru excelent pentru ridicarea moralului! Un câine, de exemplu, de consolează atunci când ești trist, îți induce o stare de calm atunci când ești stresat, te binedispune atunci când încerci să te izolezi de restul lumii. Pe scurt, companionii noștri sunt plini de resurse pozitive! Pe lângă toate astea, cercetători ai coportamentului canin au demonstrat că aceste formidabile animale pot, în egală măsură, să ne protejeze de anumite maladii. Iată șașe dintre acestea:

1. Câinii ne protjează contra astmului

Virusul RSV este întâlnit la toți copiii dar fiecare reacționează în mod diferit, unii dintre ei dezvoltând simptome severe asociate astmului. A fost realizat un experiment pe cobai, aceștia fiind expuși la praful din casele unde trăiesc animale de companie dar și la praful din casele unde nu exista niciun animal; apoi, cobailor li s-a injectat virusul RSV.

În urma acestui experiment s-a descoperit ca, hrănind cobaii cu praf din case care dețin câini, aceștia au fost protejați de virusul responsabil de producerea astmului.

Medicul care s-a ocupat de această cercetare a mărturisit că  “Acest studiu reprezintă primul pas în descoperirea speciilor de microbi care pot oferi protecție împotriva factorilor care provoacă boli respiratorii. Identificarea unui mecanism de protecție împotriva virusurilor poate fi primul pas către descoperirea de noi tratamente pentru infecțiile respiratorii și chiar pentru astm.”

2. Câinii ne protejează de bolile cardiovasculare

Potrivit unor studii americane, câinii au un efect benefic asupra sănătății noastre cardiace, reducând considerabil riscurile de a contracta probleme cardiovasculare, în același timp reducând și tensiunea arterială și indicele de colesterol.

3. Câinii ne feresc de anxietate

Pentru a ne învinge stările anxioase, ne putem baza liniștiți pe câini, ajutoare de nădejde mai ales în perioadele de criză, când, cu susținerea lor putem depăși sentimentul de singurătate. Atunci când ne cumpărăm sa când adoptăm un câine, imediat este integrat în sânul familiei, fiind considerat un important membru al acesteia. Astfel că, atunci când te întorci acasă de la școală sau de la serviciu și ești doar tu cu companionul tău, înseamnă că nu ești singur! Pentru peroanele mai introvertite, isolate din punct de vedere social, singure, prezența unui câine este mai mult decât folositoare.

4. Câinii sunt părtași la recuperarea noastră

În cazurile unor maladii severe sau a unei internări prelungite, câinii de terapie au un rol benefic în introducerea bolnavilor în cadrul programelor de terapie recuperatorie, ajutându-i să lupte contra handicapului, reducându-le dependența față de ceilalți.

5. Câinii ne ajută să ne menținem în formă

Plimbările împreună cu câinele sunt benefice atât pentru el cât și pentru noi. A ieși cu câinele la plimbare este și pentru stăpân un prilej de a se recrea, de a se binedispune în aer liber, de a face mișcare, în concluzie, de a avea o activitate fizică regulată, foarte bună pentru sănătate dar și pentru moral!

6. Prezența unui câine în familie reduce numărul de vizite la medic

Un studiu realizat în Australia a demonstrate că persoanele care dețin un câine sau o pisică nu se duc la medic decât pentru controlul annual, fiind feriți de alte probleme de sănătate.

Omul este un animal social, creat pentru a trăi alături de semenii săi dar, în același timp, alături de animale. Acestea din urmă îi aduc multe beneficii deopotrivă fizice și morale, dând dovadă de un bun sprijin, de o companie de nădejde și, mai ales, de o prietenie sinceră.