În acest articol, ne-am gândit să expunem câteva dintre cele mai frecvente situații întâlnite în serviciul nostru de urgență, pe timpul verii.

Șocul termic

Predispoziții:
- rasele brahicefalice – Pug (Mops), Bulldogii (Francez, Englez etc), Boxerii, Chow-chow, Bullmastif – din cauza botului scurt și palatului elongat, specifice acestei categorii, care le pun serios în dificultate respirația chiar și în anotipurile mai reci.
- rasele nordice și ciobăneștii – Husky Siberian, Malamut de Alaska, Akita Inu, Ciobănesc Caucazian, Ciobănesc Românesc Mioritic, etc.
- câinii batrani - cu insuficiență cardio-respiratorie, care manifestă ușoară intoleranță la efort chiar și în anotimpurile reci.

Prevenție:
Situații de evitat - plimbările lungi în soare, balcoanele însorite, așteptarea în mașină sau legați la soare, fără acces la zone umbroase.
Cățeii predispuși trebuie plimbați numai dimineața și seara, în niciun caz în perioadele de vârf ale zilelor de vară. Apa trebuie să fie în permanență la dispoziție.

Cum recunoaștem:
Respirația devine accelerată sau greoaie, neliniște/agitație, ușoară incoordonare în mers, uneori apariția vomei. În cazuri mai grave, mucoasele aparente (gingiile, limba și conjunctiva ochiului), în mod obișnuit roz, devin mai închise la culoare, cianotice, situație care poate duce rapid la comă și chiar la deces.

Ce facem:
Mută câinele rapid într-un loc umbros și pune-i apă la dispoziție. Dacă este deja în comă, udă-l cu apă rece din abundență, aplică-i gheață în zonele cu mai puțin păr (pernițe, zona abdominală, torace). Udă-i abundent capul și urechile, evitând însă aplicarea de gheață direct pe cap. Reține că, de multe ori, este nevoie de foarte multă apă pentru a pătrunde până la piele, mai ales la cățeii cu blana groasă.

Mergi cât mai repede la medic, sau cheamă ambulanța!

Ectoparaziți/boli infecțioase

Insectele hematofage, căpușele și purici – acționeaza cel mai agresiv între cinci și 25 de grade C.Pot transmite cinci tipuri de boli infecțioase (transmisibile și la om!) care, în stadiul acut, pot duce la deces – babesioza, borelioza (boala Lyme), erlichioza, anaplasmoza, hemobartolenoza.

Prevenție:
Protecția împotriva hematofagelor - aplicarea pipetelor spot-on pentru deparazitare externa (eficiente împotriva căpușelor) o dată la trei săptămâni. Este recomandată aplicarea pipetelor spot-on cu una, două zile înainte de excursii (pădure, munte, mare etc), dacă ultima pipetă a fost aplicată cu mai mult de o săptămână în urmă.

Suplimentar, folosește zgarda antiparazitară schimbată cu una, două luni mai devreme decât este recomandat în prospect.

Dacă locuiești la curte, fă o dezinsecție riguroasă de cel puțin două ori pe an.

Cum recunoaștem:
În general,bolile transmise de purici și căpușe se manifestă cu anemie (gingiile alibicioase/albe), febră (peste 39,5 gr C), lipsa apetitului, urină cu sânge. În cazuri mai grave s constată un mers incoordonat, respirație greoaie, coma și deces.

Ce facem:
Din păcate, în aceste situații nu ai cum să ajuți decât mergând cât mai repede la medicul veterinar sau chemând ambulanța.

Paraziți oportuniști

Miaza – situația în care cățelul este infestat masiv cu viermi de muscă. Întâlniți de obicei pe cadavre, sunt de fapt paraziți oportuniști care pot infesta și un cățel viu, incapabil să se apere de muște. Cea mai frecventă situație întâlnită de noi, este dată de câinii de curte care, la vârste înaintate, suferă afecțiuni lombare (discopatii – pareze, paralizii) și devin incapabili să se apere de muște.Din păcate, ne-am întâlnit cu infestații atât de mari, încât au dus la deces.

Prevenție:
Motivul principal în infestația cu viermi de muscă, este neglijența proprietarilor.

Dacă ai în curte căței cu mobilitate redusă, cu afecțiuni ale coloanei (Ciobănești germani de vârstă înaintată), sau care fac frecvent infecții cutante: dermatite alergice, dermatite datorate “călților” la ciobănești, dermatite micotice, infecția glandelor perianale – în special la Ciobănescul german, este indicat să controlezi zilnic zonele cu pielea afectată, cel mai frecvent zona lombară (la baza cozii), să tunzi în scop igienic cățeii cu multă blana sau care fac frecvent câlți. În unele cazuri (foarte multe muște), poți folosi spray-uri insecticide, în zona cotețului sau chiar la baza cozii cățeilor cu multă blană sau câlți.

Cum recunoaștem:
Miaza – viermii adulți sunt ușor de recunoscut, debutează cu “mușiță” (depuneri albe pe zonele afectate ale pielii) depusă de muște verzi, și ele ușor de observat survolând zona.

Ce facem:
Spălăm abundent cu apă sub presiune și săpun, apoi toaletăm generos cu apă oxigenată și mergem cât mai repede la medicul veterinar sau chemăm ambulanța.

Sperăm că prin sfaturile noastre vom putea salva vieți înainte să fie nevoie de noi. Orice se poate prin educația iubitorilor de animale și prin prevenție!

Dr. Adrian Iurcenco

www.speedvet.ro