greutate

În edițiile trecute am vorbit despre necesitatea sportului în viața noastră și a companionului nostru, despre hrănirea sănătoasă, greutatea ideală și cum aceste lucruri ne afectează existența, fie într-un sens negativ, fie într-unul pozitiv.

Spuneam că în numărul acesta vom afla cum să evaluăm greutatea câinelui nostru în funcție de forma corpului său. Spre deosebire de oameni, câinii sunt mai dificil de clasificat. Nomenclatorul raselor îi împarte în mai multe categorii: ogari, terrieri, câini utilitari, câini de lucru, câini de vânătoare, câini ciobănești de pază, câini de companie (rasele toy). Formele corpurilor diferă enorm de la o grupă de câini la alta, și aici vorbim de distribuirea greutății, de musculatură, de structura osoasă, etc.

Există mulți alți factori care influențează forma corpului câinelui tău: de exemplu, un cuib mai numeros înseamnă câini mai mici sau diferența dintre câinii de vârste și sexe diferite. Și nivelul de activitate fizică influențează forma corpului. Fără îndoială, un câine de vânătoare de talie mare dar foarte activ arăta mai agil și mai ”flexibil” decât un câine toy care lenevește toată ziua. Un Pug sau un Bulldog pot afișa un aspect greoi chiar dacă se încadrează în limitele unei greutăți optime dar la un English Cocker Spaniel imediat se va observa un surplus de grăsime.

Continuarea articolului o puteţi găsi in versiunea tipărită a revistei!