Prin obiectiv!

*interviu cu Răzvan Călin şi Cristina Preda de la “Pet Foto”

Ne iubim foarte mult animalele de companie şi împărţim totul cu ele: cămăruţele sufletului, dar şi pe cele din locuinţă, hrana, grijă, iubire, afecţiune, locul de joacă, locul de somn, pasiuni, griji, bucurii. Ce mai încolo şi-ncoace, ele sunt parte importantă din existenţa noastră. Eu am zeci de fotografii cu mine şi cu căţeluşa mea şi o poză tare frumoasă pe care o ţin în… portofel. Pereţii locuinţei sunt plin de fotografii surprinse cu cea mai dragă fiinţă din viaţa mea în cele mai diverse ipostaze: când alerga, când se juca în zăpadă, când stătea întinsă la soare, când dormea, etc.

Din pacate, fotografierea animalelor este destul de complicată. Mai ales dacă vrei să foloseşti imaginile respective în scop comercial, pentru o publicaţie sau pentru o reclamă. Deşi tenhica foto a evoluat şi evoluează simâitor de la an al an, este destul de greu să obţinem imagine aperfectă şi devină o reală provocarea surprinderea personalităţii subiectului vizat. Pentru aceasta avem nevoie de mâini pricepute, ochi setaţi pe cele mai propice unghiuri şi umbre, minţi devotate şi pasiuni declarate. Nu contează cât de bun e aparatul pe care-l ai, dacă nu ştii ce să faci cu el. De aceea, nu vreau să-ţi dau sfaturi neavizate despre cum să-ţi fotografiezi animalul de companie ci am ales să te informez direct de la profesionişti.

Iar numele de “Pet Foto” spune tot. Răzvan Călin şi Cristina Preda sunt iniţiatorii acestui concept. După cum ei înşişi se descriu, sunt doi parteneri de viaţă, cu multe aparate foto vechi şi noi, două pasiuni, un ţel comun, două moşteniri de familie şi nenumărate cadre necunoscute întrepătrunse, creând o lume ce devine cunoscută prin firul vietii şi al fotografiei.

“Fotografia a fost tot timpul prezentă în viaţa noastră. Am fost mici, am fost surprinşi râzând în faţa camerei foto, apoi am trecut în spatele ei să experimentăm. Cu trecerea anilor, joaca s-a transformat în pasiune, apoi viziunea noastră fotografică s-a transformat într-una profesionistă. În joaca noastră sinceră şi dezinvoltă am pus pasiune şi dedicaţie pentru a surprinde acel ceva ce merită păstrat şi la care te întorci cu plăcere pentru a retrăi momente fericite.  Acum, după mulţi ani, ne bucurăm la fel ca la început de magia actului fotografic. Credem că lumea este frumoasă şi trebuie doar să fii atent pentru a descoperi momentele deosebite, să simţi lumina şi culorile care le dezvăluie. Suntem interesaţi de domenii şi tematici variate şi realizăm fotografii comerciale, fotografii de familie sau reportaje în natură. Însă dragostea pentru copii şi animale ne-a îndemnat să dezvoltăm mai mult două proiecte: fotografia animalelor de companie şi “primul an de viaţă’’ o documentare fotografică sensibilă şi plină de gingăşie.” (Răzvan Călin şi Cristina Preda)

- citeşte interviul complet în paginile revistei Dog Magazin, nr. 128 –