1.În cazul în care câinele tău are o fobie legată de tunete sau de focurile de artificii, cel mai indicat ar fi să încerci să reduci la minimum expunerea câinelui la situaţii de acest gen. Găseşte-i un loc special unde să poată sta, departe de ferestre sau uşi. De asemenea, ia în calcul şi lăsarea volumului televizorului sau al radioului la maximum, astfel încât să acopere sunetele de afară. Poartă-te normal şi arată-i câinelui tău că ţie nu ţi-e frică. Reţine că acesta preia multe lucruri de la tine, iar dacă tu devii nervos şi agitat în timpul unei furtuni, la fel va reacţiona şi el.
2.Câinii pot dezvolta o stare de anxietate şi atunci când este adus în casă un alt animal. De aceea, trebuie să ai în vedere socializarea treptată a animalelor înainte de a-i pune în faţa situaţiei de a locui împreună.
3.Câinii pot deveni stresaţi şi agitaţi atunci când sunt lăsaţi singuri acasă, lucru pe care mulţi specialişti l-au catalogat drept anxietate de separare. Bineînţeles că s-ar putea scrie (şi probabil s-au şi scris) o mulţime de cărţi despre această situaţie şi chiar şi noi am mai vorbit despre asta în revista noastră. Dar, de data asta, iată cele mai eficiente sfaturi pentru a rezolva o astfel de problemă:
- nu face mare caz în legătură cu plecarea ta de acasă! Comportă-te absolut normal. În plus, înainte de a pleca, lasă-i câinelui tău o jucărie cu recompense (gen Kong). Cel mai probabil, va fi foarte fericit. Dacă faci acest lucru de fiecare dată când pleci de acasă, fie că este doar pentru o jumătate de oră sau pentru o perioadă de timp mai lungă, vei determina câinele tău să asocieze, în mintea sa, plecatul tău cu faptul că el primeşte ceva bun;
- un alt lucru pe care îl mai poţi încerca, alături de trucul cu jucăria cu recompense de mai devreme, este să împrăştii câteva crochete în zona din casă destinată câinelui tău. Astfel, el îşi va pierde timpul adunând toate aceste boabe în timp ce se va simţi mulţumit pentru că are ceva de făcut şi, în plus, primeşte şi ceva bun. Ideea este că sunt şanse să nici nu observe când tu părăseşti locuinţa. Şi, cel mai probabil, nici nu-i va păsa forate mult, atât timp cât el are ceva de făcut şi mai este şi recompensat.
Atenţie, însă! Pentru a obţine efectul dorit, trebuie să apelezi la aceste trucuri doar atunci când pleci de acasă şi să repeţi acţiunile de fiecare dată. Câinele tău se va obişnui destul de repede cu această rutină şi se va simţi mult mai confortabil singur acasă.
4.În cazul în care câinele tău devine nervos chiar şi atunci când îl părăseşti pentru perioade scurte de timp, încearcă să laşi televizorul sau aparatul de radio pornit.
5.Înainte de a te muta într-o nouă casă, ia în calcul şi faptul că acest lucru s-ar putea să-l deranjeze pe prietenul tău patruped. Aşadar, dacă este posibil, înainte ca mutarea propriu-zisă să aibă loc, permite-i să investigheze noua locuinţă, ajută-l să se familiarizeze cu noul cămin; mergi cu el la viitoarea casă (sau viitorul apartament) şi joacă-te cu el pentru o perioadă de timp, astfel în momentul în care se va reîntoarce în acel loc să îl asocieze cu o experienţă pozitivă.
6.Dacă apariţia unui nou copil în familia ta, sau unei noi persoane (soţ sau soţie), îi provoacă animalului o senzaţie de anxiozitate, încearcă să te comporţi cât mai normal posibil. Respectă programul obişnuit al câinelui tău şi acordă-i suficientă atenţie, poate chiar puţin mai multă decât de obicei. Şi, mai ales, fii precaut(ă). Niciodată nu lăsa câinele singur în compania unui copil mic, indiferent cât de bine pare că se înţeleg cei doi.
7.Un alt lucru care îl poate face pe câinele tău să devină agitat este pierderea unui partener de joacă sau unui animal în compania căruia obişnuise să stea. În astfel de cazuri, oferă-i cât mai multă atenţie, afecţiune şi, mai ales, cât mai mult timp. Câinii simt când un alt animal al casei nu mai este prin preajmă şi, la fel ca şi oamenii, pot suferi de tristeţe. Nu te repezi să aduci alt animal în casă, deoarece s-ar putea ca vechiul tău câine să nu-l primească prea bine. Lasă ca timpul şi rutina zinlică să rezolve aceste lucruri.