(Î) Locuiesc la bloc şi am o problemă cu câinele meu. Acesta latră de fiecare dată când aude un zgomot, oricât de mic. Cum să-l fac să se oprească?

(R) Acesta este cazul câinelui de pază, care reacţionează la toate zgomotele pe care le aude în jur. Acest lucru poate fi foarte dezagreabil atât pentru stăpânul lui cât şi pentru vecini, mai ales dacă locuiţi la bloc.
Când câinele latră, trebuie să aibă un motiv. Pentru animal este normal să reacţioneze astfel. Ceea ce trebuie să faceţi este să încercaţi să vă puneţi în locul său şi să vă puneţi întrebarea: De ce reacţionează aşa: câinele dumneavoastră îmbătrâneşte, devine surd sau se plictiseşte? Este vorba despre un lătrat teritorial sau de un stres din cauza anxietăţii de separare?
Însă nu trebuie să vă neliniştiţi. Există soluţii pentru astfel de probleme. În comerţ, lapetshopuri, puteţi găsi diverse zgărzi antilătrat, care, de fiecare dată când câinele dumneavoastră latră, împrăştie apă sau produce vibraţii la nivelul gâtului. În orice caz, acest tip de zgardă nu va învăţa câinele să tacă, ci va face doar ca animalul, pur şi simplu, să asocieze lătratul cu jetul de apă sau cu vibraţiile neplăcute şi, astfel, câinele va învăţa să nu mai latre decât atunci când va purta respectiva zgardă.
De asemenea, ar trebui să vă consultaţi cu medicul veterinar pentru a vă spune dacă un astfel de tip de zgardă este potrivit pentru câinele dumneavoastră sau nu. Poate chiar ar trebui să căutaţi să închiriaţi una şi să observaţi cum reacţionează câinele.
Însă, de cele mai multe ori în astfel de cazuri, cea mai bună soluţie este să apelaţi la un program de dresaj special. S-ar putea să vă coste mai mult decât o zgardă antilătrat, dar, cu siguranţă, va avea efecte pe termen lung şi, în plus, este posibil să corecteze şi alte probleme de comportament pe care câinele dumneavoastră este posibil să le aibă.