Ca şi oamenii, câinii care au o vârstă înaintată au nevoi specifice. Este foarte important să înveţi să le observi comportamentul şi să le acorzi o mai mare atenţie, deoarece o îngrijire adecvată va face ca sfârşitul vieţii să le fie mai frumos şi mai liniştit.
Când începe bătrânețea?
Vârsta de la care debutează bătrâneţea depinde de la o rasă la alta. Astfel, câinii de talie mare îmbătrânesc mai repede (de la 6-7 ani), pe când cei de talie mică începând de la 10 ani. Din momentul în care blana li se grizonează, mersul li se îngreunează din cauza durerilor articulare, câinele are nevoie de o îngrijire specială pentru a rămâne în formă.
1. Consultă medicul veterinar
Cunoaşterea stării fizice a câinelui este deosebit de importantă. La o vârstă înaintată, este de preferat să îl duci mai des la medicul veterinar pentru efectuarea unor examene complete, inclusiv analize medicale periodice. La această vârstă, poate apărea cancerul, să se senilizeze sau chiar să-şi piardă vederea. Însă, admistrându-i cu grijă tratamentul adecvat, poţi prelungi viaţa prietenului tău.
2. Dă dovadă de multă înţelegere
Dacă ai un câine bătrân, fii foarte tolerant cu el în această perioadă. Trebuie să înveţi să dai dovadă de multă flexibilitate faţă de animal, deoarece comportamentul acestuia se poate schimba odată cu trecerea timpului.
3. Schimbă-i look-ul
În afară de pierderea dinţilor, afecţiunile gingivale pot constitui o gravă problemă pentru câinii bătrâni. Examinează-i cu regularitate dantura şi gingiile şi nu uita că depunerea tartrului poate cauza tulburări cardiace şi pulmonare. Spală-i dinţii cu o periuţă specială pentru câini şi dă-i oase, recompense şi jucării să le roadă.
Perie-i regulat blana, se va simţi mai bine şi cu această ocazie poţi depista anumite anomalii cum ar fi pierderea părului, rănile, iritaţiile sau chiar existenţa unor paraziţi.
Nu uita că un câine curat şi îngrijit va fi fericit şi mereu în formă.
4. Ai grijă ce şi cât îi dai de mâncare
Nevoile alimentare ale câinilor bătrâni variază, însă, având în vedere faptul că un astfel de animal este mai puţin activ decât unul tânăr, are nevoie de o alimentaţie mai puţin energică. Obezitatea este foarte răspândită în rândul câinilor bătrâni. Deşi pentru ei proteinele sunt foarte importante nu uita să-i asiguri un regim alimentar cât mai echilibrat.
5. Fă exerciţii cu moderaţie
Alergările şi săriturile pot fi periculoase pentru un câine bătrân care poate suferi de artrită, probleme cardiace sau alte boli caracteristice vârstei. Totuşi, o plimbare scurtă sau chiar puţin înot nu-i strică pentru a se menţine în formă.