Sfaturi Practice

Află adevărul despre hrana câinelui tău

Nu cu mult timp în urmă, un scandal de proporții a izbucnit în industria alimentară, când o firmă de produse lactate a fost acuzată că a folosit pentru prepararea iaurturilor o substanță cancerigenă – dioxina. Pentru cei care nu știu, dioxina sau E 412 este o substanță foarte dăunătoare care provoacă malformații la nou – născuți și este cancerigenă. Efectele nocive asupra organismului depind de doza și de modul de expunere. Poate apărea decolorarea zonală și creșterea excesivă a părului, în special pe față și în partea superioară a corpului. De asemenea, există și un efect hepatotoxic și cancerigen.
În toate ţările UE se adaugă E-uri alimentelor în scopul conservării lor pe o perioadă mai lungă. Problema este că, la noi, se depăşeşte doza admisă pentru aceste adaosuri. Din păcate, aceste otrăvuri sunt strecurate în hrana copiilor noştri. Dulciurile şi produsele răcoritoare, destinate în special copiilor, au nevoie de coloranţi cât mai ispititori.

Conservanţii, aromele, coloranţii sunt indicaţi pe ambalaj cu litera E. Unele dintre aceste substanţe sunt nocive, toxice, chiar cancerigene. Prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracterisitic – având sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componentă a produselor alimentare respective. Consumul îndelungat de alimente care au în compoziţie aditivi obţinuţi pe cale sintetică supune organismul la un adevărat bombardament chimic care afectează organele interne.
La fel se întâmplă şi în cazul animalului nostru dacă nu suntem atenţi când îi alegem hrana. Şi câinii sunt predispuşi la cancer. Această boală este principala cauză de mortalitate la câinii de peste doi ani. Rata de apariţie a cazurilor de cancer de oase, piele etc. este în continuă creştere atât la oameni cât şi la câini între ele existând o asemănare destul de mare, deoarece împărţim gene similare.

Vrei să ai un animal sănătos? SE POATE !

În primul rând trebuie să ştim cu toţii cum să facem diferenţa între o hrană mai bună şi ,,păcălelile” din comerţ.
Ce înseamnă calitate? Conceptul de calitate în economie se bazează pe teoria semnificaţiei elaborată de Ioachim Von Uexkull. Corespunzător acestei teorii imaginea unui produs este reprezentată de caracteristicile acestuia. Caracterisiticile calitative exprimă tocmai modul în care se realizează utilitatea, nivelul de satisfacţie pe care o resimte utilizatorul produsului. Un bun care nu răspunde unei nevoi sociale nu are nici calitate. Deci, putem defini calitatea ca o mulţime de proprietăţi şi caracterisitici ale unui produs sau serviciu, care îi conferă capacitatea de a satisface exigenţele explicite şi pe cele implicite. Concret, o hrană de calitate trebuie să aibă o influenţă pozitivă asupra sănătăţii, vitalităţii şi a longevităţii câinelui dumneavoastră. O hrană nu trebuie să fie doar gustoasă ci să conţină ingrediente naturale, minerale şi vitamine. De aceea vă recomandăm să mergeți la un petshop, nu la hypermarket.

Din păcate, în zilele noastre, bugetul pune preţ pe calitatea produsului, schimbându-se scara valorilor. Acum, pentru unii dintre noi, orice produs ieftin este ,,de calitate”. Bineînţeles, nu trebuie să generalizăm şi să socotim că tot ce e ieftin este prost, însă, în momentul în care suntem în faţa unui raft iar buzunarul vă permite să cumpăraţi un produs cu un preţ ceva mai mare, nu ezitaţi la gândul că economisiţi. Vă păcăliţi singuri! Veți ajunge să plătiți mai mult mergând la medicul veterinar sau cumpărând anumite diete scumpe și care ar putea fi evitate.
Sunt câini care trăiesc şi cu hrană mai ieftină, dar asta nu înseamnă că vor avea o viaţă fără riscuri şi o bătrâneţe întârziată. Legat de acest lucru, îmi aduc aminte de o discuţie cu un coleg care îmi spunea că nu renunţă la fumat pentru că şi bunicul său a fumat o viaţă întreagă şi a trăit 80 de ani. Dar de ce să ne mulţumim cu atât, când bunicul ar fi putut trăi 90 de ani, fără să tuşească şi să-şi piardă vederea de timpuriu, dacă nu ar fi fumat.

Marca sau banii?

Cu toţii dorim să fim sănătoşi, de aceea ar trebui să avem grijă ce mâncăm şi mai ales ce conţine alimentaţia noastră. Cum? Bineînțeles, citind pe sac! Ştim că publicitatea e doar publicitate, şi nu credem tot ce ne spun producătorii de alimente. Însă, în momentul în care alegem hrana pentru câinele nostru, apelăm la produsele pe care cunoaştem prin intermediul publicităţii, iar când vedem imagini cu carne apetisantă şi câmpuri cu cereale, explicând totodată că acel produs este cel mai bun pentru animalul nostru îi credem. De ce? Pentru că nu ştiţi să citiţi indicaţiile conţinutului produsului. Când de fapt este chiar simplu: Ce vedeţi pe ambalaj, trebuie să se revadă şi în lista ingredientelor. Este evident că dimensiunea preţului este unul dintre cei mai importanţi factori în decizia de achiziţionare a unui produs. Însă, hotărâţi-vă ce vreţi să plătiţi: produsul sau publicitatea? Puţini sunt cei care cunosc că o campanie publicitară costisitoare ridică preţul unui produs cu cel puţin 10-15%.

Lista ingredientelor

Producătorii au obligaţia să afişeze pe etichetele sacilor cu hrană analiza garantată şi lista componentelor (în funcţie de greutate, în ordine descrescătoare). Legea privind siguranţa alimentelor (L nr. 150/2004) stabileşte principii şi responsabilităţi comune pentru siguranţa alimentară umană şi a hranei pentru animale. Articolul 15 prevede clar că ,,etichetarea, publicitatea şi prezentarea alimentelor şi hranei pentru animale, inclusiv forma, aspectul sau ambalajul, materialele utilizate pentru ambalaj, modul de prezentare şi cadrul în care sunt dispuse, precum şi informaţiile difuzate prin orice mijloc nu trebuie să inducă în eroare consumatorul”.
Pe ambalaj trebuie să fie indicat tipul de carne: de vită, de pui etc. Dacă pe ambalaj scrie doar ,,carne”, atunci aici pot fi incluse tipuri mixte de carne, de provenienţă neclară. În multe dintre cazuri poate fi vorba de carne de porc, care nici pentru animale, nici pentru oameni nu reprezintă o alimentaţie valoroasă. Pentru ca o hrană să răspundă cerinţelor nutriţionale ale câinelui (deci să aibă un conţinut minim de substanţe nutritive), preţul ei nu trebuie să fie mai mic de 3 lei/kg.

Când vedeți scris:
Carne: poate fi vorba de un amestec a mai multor categorii, dacă este indicat doar ,,vită”, ,,pui” etc. Asta poate să însemne masă musculară, limbă, inimă, diafragmă, grăsime. Fiţi atenţi la forma în care este menţionată carnea, deoarece dacă este cântărită crudă, procentul este îndoielnic căci prin dezhidratare se pierde 75% din cantitate.
Derivate de origine animală: creier, plămâni, rinichi, sânge, oase, ţesuturi, ligamente, piele, urină, intestine, stomac.
Derivate din carne de pasăre: cap, picioare, stomac, sânge şi uneori chiar pene.
Făină de peşte: peşte uscat mărunţit, întreg sau doar unele părţi.
Făină de soia: derivat al producţiei de soia. Deşi are un conţinut bogat în proteine, la unele animale poate provoca alergie. Totuşi, proteinele din soia nu au o valoare nutritivă ridicată.
Cereale: fără nicio menţiune privind tipul de cereale poate fi vorba despre resturi nevaloroase de la fabricarea de musli.
Celuloza (fibre): produs nedigerabil, fără valoare nutritivă. Animalul se satură repede însă nu primeşte elemente nutritive.
Drojdie: substanţă cu valoare nutritivă ridicată, sursă valoroasă de vitamine din grupa B.
Conservanţi şi antioxidanţi: previn oxidarea (râncezirea) grăsimilor. De preferat sunt vitamina E (tocoferol) şi C (acidul ascorbic), precum şi extractele şi uleiurile din ierburi.

În concluzie, încurajăm toţi posesorii de animale să fie atenţi de unde cumpără, să cerceteze și să analizeze cu atenție produsul. Dacă nu sunteţi siguri întrebaţi personalul din petshop. Nu trebuie luată ca atare orice menţiune înscrisă pe produs fără o bază ştiinţifică serioasă. După cum v-am arătat nu trebuie să daţi foarte mulţi bani pe o hrană care în unele cazuri nu este de calitate. Citiţi cu atenţie etichetele şi alegeţi produsul potrivit.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și