Sanatate

Câinele meu are paraziți! (II)

La animalele cu păr des s-a observat apariţia unor leziuni dureroase acoperite de cruste cauzate probabil de autotraumatizarea din cauza pruritului. Uneori dermatita este generalizată, putând să mimeze o scabie sarcoptică (râie).

În cazurile cu o evoluţie veche, se pot observa alopecie (căderea părului), piodermită (infecţia pielii) şi hiperpigmentare (închiderea la culoare a pielii).

Diagnosticul alergiei la înţepătura de purice este, în primul rând clinic şi epidemiologic. Diagnosticul de certitudine este alergologic. Totodată să nu uităm că puricii sunt gazde intermediare pentru un parazit intern important la câini, şi anume Dypilidium caninum.

Acest parazit este o tenie (vierme panglică), ouăle ei sunt ingerate de pureci, iar câinele în momentul în care se scarpină sau se linge înghite purecii cu tot cu ouăle de tenie.

Numeroasele specii de căpuşe existente la noi în ţară pun probleme deosebite atât prin efectele directe asupra individului cât mai ales prin bolile pe care le pot transmite. Principalele familii de căpuşe sunt Ixodes, Dermacentor, Boophilus şi Ripicephalus.

Principalul areal al acestor paraziţi este reprezentat de zonele limitrofe ale pădurilor, zonele cu tufe sau iarbă înaltă, cu vegetaţie abundentă, umbroase şi cu umiditate crescută.În cazul infestaţiilor grave (cu număr crescut de paraziţi) din cauză că aceştia se hrănesc cu sângele gazdei se instalează o stare de anemie, uneori foarte gravă. Cu cât câinele este de talie mai mică şi de vârstă mai tânără cu atât este mai sensibil la atacul acestor paraziţi.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și