Păduchii malofagi sunt paraziţi externi care se hrănesc cu fire de păr şi cu resturi celulare la nivelul pielii. Nu sunt foarte nocivi în sine ci mai mult prin starea de disconfort pe care reuşesc să o creeze animalului. Infestaţiile masive sunt caracteristice puilor şi câinilor cu o stare de întreţinere precară, la câinii sănătoşi şi îngrijiţi fiind foarte rar văzuţi.
Demodecia (demodicoza sau râia demodecica) este o boală parazitară cu un statut deosebit prin gravitatea semnelor clinice, durata şi şansele de reuşită a tratamentului.Este produsă de acţiunea unui parazit intradermic, instalat la baza firului de păr şi în glandele sebacee.
Acest parazit este depistabil şi pe pielea câinilor sănătoşi, declanşarea bolii fiind determinată de anumiţi factori favorizanţi cum sunt statusul imunologic scăzut, starea de întreţinere precară, anotimpul umed, alimentaţia dezechilibrată, hipotiroidism, endoparazitoze grave, stări de stres intens.
Există şi o predispoziţie de rasă, mai frecvent apărând la Dobermann, Boxer, Amstaff, Copoi ardelenesc, şi mai ales la anumite varietăţi de culoare ale acestora, cum ar fi culoarea albastra sau izabel. Din fericire, în urma procesului de selecţie aceste varietăţi de culoare sunt eliminate din populaţie prin nereproducerea lor.
Din punct de vedere clinic, apar două forme, uscată şi umedă, zonele afectate cel mai frecvent fiind cea perioculară (aspect de ochelari), frunte, podală, flancuri.
Ulterior, în urma generalizării alopecis se întinde pe toată suprafaţa corporală. Câinele primeşte un aspect de câine îmbătrânit, cu numeroase cute, cruste însoţite de suprainfecţii, şi apare un miros specific de rânced, foarte intens. În formele avansate boala poate fi chiar fatală.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.