Sanatate

Care sunt avantajele şi dezavantajele sterilizării? (I)

Principalele avantaje pentru care se practică sterilizarea chirurgicală la animalele de companie constau în limitarea împerecherilor şi a naşterilor nedorite, care au ca rezultat un număr din ce în ce mai mare de căţei care nu pot fi plasaţi în familii, şi în reducerea considerabilă a incidenţei unei multi- tudini de afecţiuni ale aparatului reproducător. Milioane de câini sunt omorâţi anual din cauza suprapopulării comunităţii umane cu reprezentanți canini, ceea ce face imposibilă găsirea unei familii pentru fiecare căţel născut.

S-a constatat că în majoritatea cazurilor, animalele devin mai blânde şi mai liniştite după operaţia de sterilizare. Consecutiv sistării perioadelor de manifestare a instinctelor sexuale, perioade care reprezintă adevărate surse de stres pen- tru majoritatea animalelor, acestea devin mai calme, mai ascultătoare, mai puţin agresive faţă de om şi faţă de animale şi chiar mai fericite decât animalele care nu au fost sterilizate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Atât la mascul cât şi la femelă, sterilizarea se realizează sub anestezie totală – ceea ce face imposibilă percepţia oricărei suferinţe în timpul actului operator. Sterilizarea este o intervenţie chirurgicală de rutină, rapidă, simplă, practicată pe scară largă în majoritatea clinicilor veterinare, efectuată asupra unor animale sănătoase, integre, ale căror organe interne funcţionează la parametrii corespunzători, astfel încât comportă risc scăzut (faţă de alte intervenţii chirurgicale).

La femelă se realizează ovario-histerectomia (îndepărtarea celor două ovare, a trompelor uterine şi a uterului până deasupra cervixului) sau ovariectomia (îndepărtarea chirurgicală a celor două ovare şi a trompelor uterine, cu păstrarea coarnelor uterine). Prima metodă prezintă avantajul eliminării oricărei posibilităţi de dezvoltare a unei eventuale infecţii uterine post-sterilizare.

Femelele sterilizate nu mai intră în călduri, nemaiexistând deci neplăcerile datorate modificării comportamentului în acele perioade: nelinişte, lătrat excesiv, agresivitate, diminuarea apetitului, slăbire, atracţia masculilor din zonă, tendinţa femelei de a fugi în căutarea masculilor cu care să se împerecheze, pătarea cu sânge a covoarelor, a aşternuturilor etc.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și