Sanatate

Care sunt avantajele şi dezavantajele sterilizării? (II)

Din punct de vedere medical, în urma sterilizării s-a constatat că:
– riscul dezvoltării tumorilor mamare scade până la sub 1%, în cazul în care sterilizarea s-a produs chiar înainte de prima perioadă de călduri, şi până la 8% în cazul în care operaţia s-a făcut imediat după prima perioadă de călduri;
– riscul dezvoltării de infecţii uterine (piometru) scade la 0 în cazul practicării ovariohisterectomiei şi este considerabil diminuat în cazul practicării doar a ovariectomiei;

– riscul dezvoltării tumorilor uterine şi ovariene este abolit sau considerabil diminuat;
– este îndepărtată posibilitatea apariţiei fenomenelor de pseudogestaţie, foarte frecvente la căţele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Multe femele, după perioada de călduri, datorită statusului progesteronic ridicat se comportă ca şi cum ar fi gestante şi ar avea pui: îşi pregătesc cuibul, adoptă diverse obiecte (jucării, haine etc.) pe care le îngrijesc şi le apără, se declanşează lactaţia falsă, etc.

La mascul, operaţia de sterilizare poartă numele de orhidectomie şi presupune extirparea celor două testicule în tota- litate. În urma extirpării testiculelor, ca urmare a sistării producţiei de testosteron, comportamentele de marcare a teritoriului cu urină şi de agresivitate faţă de alţi masculi sunt drastic diminuate, inctinctele sexuale sunt abolite, ceea ce împiedică masculii să mai fugă în căutarea femelelor în călduri al căror miros îl percep de la distanţe mari, ocazie cu care se pot pierde, pot fi loviţi, bătuţi, răniţi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și