Standardul rasei
Origine: România
Utilizare: Este un excelent câine de turmă, paznic incoruptibil și un minunat câine de însoțire.
Clasificare FCI: Grupa I Câini ciobănești și de cireadă (fără câinii de cireadă elvețieni).
Secțiunea 1.1: Câini ciobănești.
Fără probă de lucru.
SCURT ISTORIC: Ciobănescul Mioritic a fost selecționat dintr-o rasă naturală, existentă în Carpați, principalul motiv fiind utilitatea. Grație aspectului viguros, această rasă are mulți amatori în România. Standardul a fost redactat de către Asociația Chinologică Română în 1981.
Comisia tehnică A.Ch.R. a adaptat și revizuit standardul la 29 martie 2002, în conformitate cu modelul stabilit de F.C.I. la Jerusalem.
ASPECT GENERAL: câine de talie mare, dar niciodată greoi, viguros și spectaculos. Părul este lung și abundent pe cap, pe tot corpul și pe membre. Masculii sunt mai înalți și mai puternici decât femelele.
PROPORȚII IMPORTANTE: lungimea corpului / înălțimea la greabăn 11:10. Înălțimea pieptului trebuie să fie aproximativ 50% din înălțimea la greabăn. Botul este un pic mai scurt decât craniul.
COMPORTAMENT/CARACTER: echilibrat și calm. Este un câine foarte bun pentru paza turmelor, foarte curajos și un luptător eficace contra posibililor prădători (urs, lup, râs). Este neîncrezător cu necunoscuții. Iubește mult copiii.
CAP: puternic, masiv, important în raport cu corpul.
REGIUNE CRANIANĂ: Craniu: de lățime potrivită, ușor bombat. Profilele superioare ale craniului și botului sunt aproape paralele. Văzut din față, profilul superior este ușor bombat. Arcadele zigomatice sunt puțin marcate. Protuberanța occipitală este bine marcată. Stop: nu prea marcat.
REGIUNE FACIALĂ: Trufă: lată, bine dezvoltată, neagră. Bot: ușor mai scurt decât craniul; bine dezvoltat, se îngustează progresiv către trufă și niciodată nu este ascuțit; mandibulă puternică. Buze: groase, aderente, puternic pigmentate. Maxilare/dinți: maxilare puternice; dentiție completă, puternică, sănătoasă, cu dinți albi, bine implantați; muș- cătură în foarfece. Obraji: nu sunt proeminenți.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.
Ochi: de mărime potrivită, oblici; de culoarea alunei, brun închisă sau ușor mai deschisă, niciodată galbeni. Pleoape bine pigmentate. Expresie calmă și inteligentă.
Urechi: prinse relativ sus, în formă de „V” cu extremitatea ușor rotunjită, lungi de 10-15 cm, căzute și bine apropiate de obraji; amputarea lor este interzisă.
GÂT: de lungime potrivită, lat și puternic, lipsit de salbă.
CORP: bine dezvoltat. Linie superioară: dreaptă, bine susținută.
Greabăn: mediu marcat.
Spate: orizontal, puternic și musculos.
Șale: potrivit de lungi, late și foarte musculoase.
Crupă: musculoasă și potrivit înclinată către baza cozii.
Piept: lat, nu prea lung, înălțimea sa măsurând circa jumătate din înălțimea la greabăn, cu coaste bine arcuite.
Linie inferioară: ușor ridicată, fără a fi însă foarte suptă (de tip ogar).
COADĂ: prinsă sus; în repaos, este purtată căzut, atingând sau depășind ușor jaretul; când câinele este atent sau în acțiune, este purtată ridicată, un pic curbată, putând depăși nivelul spatelui, dar niciodată rulată pe spate; amputarea este interzisă.
MEMBRE:
MEMBRE ANTERIOARE: văzute din față sau din profil au aplomburi bune.
Umăr: de lungime potrivită, oblic, foarte musculos și bine prins; angulație scapulo-humerală de circa 100-105o.
Braț: de lungime potrivită, foarte musculos.
Coate: bine apropiate de corp, nedeviate spre interior sau exterior.
Antebraț: suficient de lung, puternic și musculos.
Carp: ferm.
Metacarp: văzut din profil este ușor înclinat.
Labe anterioare: ovale, compacte și masive; degete strânse și arcuite, unghii de culoare gri-cenușie.
MEMBRE POSTERIOARE: foarte musculoase și puternice, drepte și paralele văzute din spate. Angulații puțin deschise.
Coapsă: lungă, lată și foarte musculoasă.
Graset: unghiul femuro-tibial este de circa 105-110o.
Gambă: suficient de lungă, musculoasă, cu o bună osatură.
Jareți: de înălțime medie; puternici, bine angulați, nedeviați spre interior sau exterior.
Metatars: nu prea lung, robust și aproape vertical, văzut din profil. Prezența pintenilor nu trebuie să fie penalizată.
Labe posterioare: puțin mai alungite decât cele anterioare.
MIȘCARE: mișcare armonioasă, suplă, bine coordonată, puternică și facilă. Mișcarea preferată este trapul; galopul este susținut și echilibrat.
PIELE: groasă, bine întinsă pe corp, bine pigmentată.
ROBĂ: părul este abundent pe cap și pe corp, de textură aspră, drept și lung de minim 10 cm; subpărul este mai dens și mai suplu, de culoare deschisă; pe membre, părul este mai scurt; coada este bine acoperită de păr.
CULOARE:
Culori uniforme: câini în întregime de culoare albă sau gri.
Robă bălțată: fondul trebuie să fie alb cu pete bine definite, de culoare neagră sau gri.
TALIE ȘI GREUTATE:
Înălțime la greabăn: masculi – min. 70 cm, ideal 75 cm; femele – min. 65 cm, ideal 70 cm
Greutate: în raport cu talia.
DEFECTE : orice abatere față de cele de mai sus constituie un defect, care se va penaliza în funcție de gravitatea abaterii respective: coadă amputată; exemplar obez sau prea slab; păr scurt (mai puțin de 8 cm); coadă răsucită pe spate, coadă în inel; dinți lipsă, alții decât P1; coate deviate spre exterior sau interior; mișcare greoaie.
DEFECTE GRAVE: caractere sexuale insuficient marcate; expresie atipică; ochi rotunzi, proeminenți; heterocromie oculară (ceacâr); urechi drepte; păr buclat sau de altă textură decât cea prevăzută de standard; linie superioară deformată; labe deschise, răsucite spre exterior sau interior (panard sau cagneux); angulații foarte deschise pe membrele posterioare; jareți de vacă; pete tigrate.
DEFECTE ELIMINATORII: agresiv sau temător; subiect atipic; lipsă de incisivi sau canini; prognatism inferior sau superior; albinism; pigmentație atipică; anurie; înălțime la greabăn sub 68 cm la masculi; înălțime la greabăn sub 63 cm la femele. Orice câine care prezintă în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
N.B. : Masculii trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.
Acest standard a fost revizuit la Gura Humorului în 22 august 2004 de către Raymond Triquet și Bernard Denis – reprezentanți F.C.I. – și aprobat de Comisiile FCI de Standarde și ªtiințică la data de 18, 19 septembrie 2004, Sarlat, Franța.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.