Rase

Ciobănescul românesc carpatin (II)

COMPORTAMENTUL/CARACTERUL: câine de pază înnăscut şi curajos; se remarcă prin ataşamentul instinctiv, necondiţionat faţă de turme şi faţă de stăpânul său; este un câine demn, calm şi echilibrat.


CAPUL: tip lupoid.
REGIUNEA CRANIANĂ: Ciobănescul Carpatin este un câine mezocefal, cu cap puternic, dar nu greoi; fruntea este lată şi uşor bombată. Craniul este mai lat între urechi şi se îngustează progresiv către stop; silonul frontal este destul de lung şi suficient de bine marcat.
Stop moderat, niciodată prea marcat, dar nici şters.
REGIUNEA FACIALĂ: Trufa: este mare, lată şi întotdeauna neagră.
Botul: puternic, cu o secţiune aproximativ ovală, uşor tronconic; lungimea botului este uşor mai mică sau cel mult egală cu lungimea craniului.
Buzele: groase, bine pigmentate, bine aplicate, cu o comisură bine închisă.
Maxilarele/dinții: maxilare puternice, solide şi drepte; dantură puternică; muşcătură în foarfecă; arcadele incisive sunt uşor rotunjite.
Obrajii: uscăţivi, maseteri puternici dar niciodată proeminenţi, pielea este bine întinsă.
Ochii: migdalaţi, uşor oblici, nu prea mari în raport cu dimensiunile craniului, de culoare brun-închis; nu sunt proeminenţi, nici înfundaţi în orbită; pleoapele sunt negre şi îmbracă bine globul ocular.
Urechile: nu prea mari, triunghiulare, prinse puţin mai sus faţă de linia ochiului, cu extremitatea uşor rotunjită, bine lipite pe obraji.


GÂTUL: musculos, foarte puternic, de lungime medie, formând un unghi de circa 50 de grade în raport cu orizontala.
CORPUL: viguros, bine legat, de formă uşor rectangulară.
Linia superioară: dreaptă şi fermă.
Greabăn: puţin marcat.
Spate: de lungime potrivită, drept, solid şi musculos.
Șale: puternice şi musculoase, dar nu prea late, de lungime potrivită: nici prea lungi (linia superioară pierzând astfel din fermitate), nici prea scurte.
Crupa: musculoasă şi lată, de lungime potrivită, uşor înclinată, niciodată căzută.
Pieptul: bine dezvoltat, bine coborât până la nivelul coatelor, destul de lat; coaste solide, bine arcuite, niciodată excesiv.
Linia inferioară: potrivit de ridicată, abdomen ridicat, dar nu supt şi nici căzut.
Coada: prinsă destul de sus, stufoasă, acoperită cu păr abundent; în repaos, ea este purtată jos, dreaptă sau uşor în formă de sabie, atingând punctul jaretului; când câinele este atent sau în acţiune, ea este purtată vertical, putând depăşi nivelul spatelui; nu este nici culcată şi nici rulată pe spate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online

MEMBRELE: Membrele anterioare: cu osatura puternică, văzute din faţă sau din profil, membrele anterioare au aplomburi bune şi sunt perpendiculare pe sol;
Umerii: solizi, potrivit de înclinaţi;
Coatele: bine apropiate de corp, nedeviate la exterior sau răsucite spre interior.
Antebra]ul: drept, foarte viguros, cu secţiune ovală;
Metacarpienele: scurte, uşor înclinate;
Labele anterioare: ovale, masive, compacte.
Membrele posterioare: musculoase, cu osatura solidă şi cu angulaţii bune; vedere de ansamblu: cu aplomburi bune.
Coapsele: late, foarte musculoase;
Gamba: puternică, musculoasă, de lungime potrivită;
Jaretul: solid, ferm, nici prea înalt (determinând astfel o accentuare a angulaţiei grasetului), nici prea coborât;
Metatarsul: solid, vertical;
Labele posterioare: ovale, bine dezvoltate şi compacte, uşor mai mici decât cele anterioare; degetele sunt arcuite şi strânse; se vor îndepărta eventualii pinteni, mai puţin în ţările unde această practică este interzisă prin lege; cuzineţii sunt elastici şi rezistenţi.

MIȘCAREA: mişcarea este degajată şi cu o bună alonjă, trapul este viguros şi susţinut; membrele se mişcă în planuri paralele.
PIELEA: pigmentată cenuşiu; marginile pleoapelor şi buzele trebuie să fie negre; se preferă unghiile de culoare cenuşie sau neagră.
CULOAREA: nisipiu – cărbunoasă (lupie), cu nuanţe diferite, adesea mai deschise pe părţile laterale şi mai închise deasupra trunchiului; nisipiu – cărbunoasă (lupie) cu pete albe, de preferinţă nu prea întinse.

TALIA ȘI GREUTATEA: Înălțimea la greabăn – ideală 65-73 cm la masculi şi 59-67 cm la femele; cu toate acestea, cel mai important este aspectul general;
Greutatea: în raport cu talia, dând impresia unui câine puternic, dar nu greoi.
DEFECTELE: orice abatere faţă de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza în funcţie de gravitatea abaterii respective.
DEFECTELE GRAVE: orice abatere faţă de cele de mai sus şi care afectează utilitatea; constituţie fragilă sau prea greoaie;
❖ ochi de culoare prea deschisă;
❖ pleoape inferioare prea căzute, desco-perind globul ocular;
❖ buze foarte cărnoase sau căzute;
❖ defecte importante de pigmentaţie;
❖ lungime excesivă a corpului (mai mult de 10%) sau inscriptibil într-un pătrat.

p: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și