DEFECTELE ELIMINATORII:
❖ exemplare agresive, temătoare sau apatice;
❖ exemplare clar atipice, cu aspect ce aminteşte de acela al molossoizilor;
❖ lipsa unui P3 şi a unui alt dinte, lipsa unui canin, lipsa unui P4, lipsa unui molar sau lipsa a trei dinţi sau a mai multora (fără PM1);
❖ prognatism superior; prognatism inferior, muşcătură în cleşte;
❖ osatură foarte fină;
❖ cutie toracică insuficient dezvoltată;
❖ lipsa subpărului, păr altfel decât scurt pe cap şi pe feţele anterioare ale membrelor, păr creţ sau grifonat, păr sârmos, păr lung, moale, mătăsos, formând cărare pe la mijlocul spatelui;
❖ depigmentare importantă a pleoapelor, a trufei, a pielii sau a buzelor;
❖ heterocromie oculară (ceacâr);
❖ culoare maro, tigrat, galben sau bălţat cu aceste culori;
❖ exemplare adulte cu o talie sub 62 cm la masculi şi sub 58 cm la femele.
Orice câine care prezintă în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
NB: masculii trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.
Cum întreținem un carpatin?
După o perioadă de documentare privind caracteristicile acestei rase şi posibilităţile financiare de a-i asigura câinelui necesităţile, putem lua în calcul achiziţia un exemplar de Ciobănesc Carpatin. Responsabilitatea acestui act creşte direct proporţional cu talia şi forţa viitorului membru al familiei. Rustic şi primitiv, Ciobănescul Carpatin va prefera întotdeauna traiul în aer liber şi plimbările lungi, unei vieţi sedentare într-un apartament de bloc. Fiind obişnuit cu temperaturi extreme, posedă o rezistenţă naturală la îmbolnăviri, însă asta nu vă scuteşte de vaccinările şi de deparazitarea periodică. Întreţinerea robei nu este pretenţioasă, de aceea un periaj săptămânal este suficient, doar în perioada de năpârlire, frecvenţa acestuia crescând la trei ori pe săptămână. Înainte să luaţi decizia finală asiguraţi-vă că puiul ales îndeplineşte următoarele condiţii: este bine dezvoltat, are poftă de mâncare, are muşcatura corectă (în foarfece), prezintă culori neacceptate de standard, nu este fricos sau agresiv, este jucăuş şi plin de energie. Odată cu puiul, trebuie să primiţi de la crescător carnetul de sănătate cu vaccinuri şi deparazitări la zi, pedigree-ul şi informaţii privind nutriţia.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.
Afecțiunile Ciobănescului Carpatin
În general, toţi Ciobăneştii românesti sunt câini rezistenţi, la care, comparativ cu alte rase, se semnalează rareori probleme de sănătate. La aceste rase, încă primitive, un rol important în selecţie l-a avut, până nu demult rezistenţa naturală la îmbolnăviri, exemplarele cu diferite defecte sau cu un sistem imunitar slab autoeliminându-se.
Dintre bolile cu determinism genetic care se pot întâlni la Ciobăneştii românești (ca şi la alte rase de talie mare), amintim: afecţiunile osteoarticulare (displazia coxofemurală, panosteită, osteodistrofia hipertrofică etc.), dilataţia şi torsiunea gastrică. Pentru că ritmul de creştere al puilor este destul de rapid şi există riscul apariţiei unor probleme osteoarticulare în această perioadă, un rol important în vederea obţinerii unor adulţi sănătoşi îl are regimul de hrană şi de mişcare. Chiar dacă nu mai trăieşte în mediul natural, este bine ca Ciobănescul românesc să crească în aer liber şi să facă multă mişcare.
Cum ne educăm Carpatinul
Ciobănescul românesc carpatin este un caine ataşat de stăpân, de familie şi, în general, de habitatul său. La fel ca şi alte rase de câini, el vede familia ca pe haita căreia îi aparţine, stăpânul său fiind şi şeful acestei haite. În perioada de creştere a puiului trebuie să-i asiguraţi necesarul caloric, esenţial pentru o dezvoltare armonioasă şi, de asemenea, trebuie respectat programul de vaccinări şi de deparazitări interne şi externe. Este bine să începeţi dresajul în momentul în care terminaţi prima etapă de vaccinuri.
Socializarea puiului cu alţi câini sau alte persoane este un obiectiv pe care este bine să îl atingeţi până la vârsta de 6 luni a acestuia. Comenzile “aici”, “şezi”, “pas”, “culcat”, “la picior”, “aşteaptă” trebuie executate necondiţionat, indiferent de loc şi de situaţie, de prezenţa altor câini sau persoane, zgomote sau alţi factori externi. Să nu uitaţi însă că, odată cu executarea comenzilor este nevoie să recompensaţi câinele pe măsură, iar acesta va efectua întotdeauna cu plăcere tot ceea ce i se cere.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.