“Câinii bărbați”! Așa sunt denumiți în balada populară “Miorița” maiestuoșii ciobănești românești. Cine a văzut măcar o dată în viață un exemplar de ciobănesc românesc, fie el Carpatin, Mioritic sau de Bucovina, a rămas plăcut impresionat de masivitatea și de trăsăturile lor ce încă mai poartă însemnele istoriei. Nu putem vorbi despre trecutul românilor fără să nu facem referire la ciobănescul românesc, adânc ancorat în trecutul acestor pământuri, veșnic protector al gospodăriilor, al turmelor de oi sau a cirezilor de vite.
O vreme s-a crezut că Ciobănescul Românesc de Bucovina făcea parte din Ciobăneștii Românești Carpatini. Însă este clar că între cei doi există diferențe notabile, vizibile chiar și pentru necunoscători. Ciobăneștii Românești de Bucovina, comparativ cu Carpatinii sunt câini molossoizi, mai robuști, mai puternici, cu osatura mai solidă, având capete mai robuste, ochi prelungi și buze mai grele.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.
„Problema este că aceste rase sunt rase naturale care nu au fost elaborate în crescătorii și cu un program de selecție riguros. De câinii aceștia are nevoie omul în curtea lui și la stână, ei sunt câini naturali, câini de muncă și de generații fac același lucru, iar selecția s-a făcut empiric. Oamenii au selecționat câinii după criteriul rezistenței la condițiile de climă și după calitățile de lucru. Deci, e clar că aceste rase s-au format exact ca toate rasele naturale, în oricare altă parte a lumii. Ele nu sunt rase elaborate. Pasul important este că oamenii au căzut de acord că sunt două rase diferite (Ciobănescul Carpatin și cel de Bucovina). Nu pot să nu recunosc că am mers foarte puternic pe ideea aceasta. Am fost interesați de ce se întâmplă și, căutând calea cea mai bună, am circulat (și aici rolul doctorului Urosevic este important) și în sudul Dunării, în Balcani, să vedem ce se întâmplă și cu celelalte rase înrudite.Și aceasta pentru că și bulgarii vor să omologheze o rasă care se numește Karakatcean, apoi, în Bosnia și în Herțegovina există un câine care se numește Tornjak, există și în Serbia, în regiunea Koponic, un tip de câine ciobănesc asemănător, croații vor să omologheze un câine care seamănă foart mult cu Tornjak și căruia îi spun Hrvatski Planinski Pas (Câinele Ciobănesc de Munte Croat), iar în Grecia există Sarakatceanul. Nu poți să negi sau să ignori această realitate.” Dl.Petru Muntean, arbitru chinolog internațional.
Standardul Ciobănescului Românesc de Bucovina
Origine: România
Utilizare: câine ciobănesc pentru turmele de oi și pentru bovine; excelent câine de pază.
Clasificare F.C.I.: Grupa II Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, Câini de cireadă și de munte elvețieni și alte rase. Secțiunea 2.2 – Molossoizi, tip montan
Fără probă de lucru
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.