Rase

Ciobănescul Românesc de Bucovina – un “dulău” sentimental (II)

Scurt istoric: Ciobănescul de Bucovina este o rasă naturală care sa format în arealul Carpaților, în Bucovina, mai exact în nord-estul României; această rasă a beneficiat de o atenție specială în ceea ce privește selecția și ameliorarea, ceea ce a condus la existența tipului actual; în această regiune, exemplarele acestei rase sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor și a proprietății; acest câine mai este foarte cunoscut și sub denumirea de „dulău” sau „căpău”. Primul standard a fost redactat în 1982 și reactualizat în 2001 de către Asociația Chinologică Română. Standardul actual, datând din 29.03.2002, a fost redactat și actualizat în conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generală F.C.I. de la Jerusalem în 1987.

Aspect general: câine de talie mare, impozant, temerar, mândru; dimorfism sexual bine marcat.
Proporții importante: raportul între lungimea botului și lungimea craniului este de 1:1; lungimea corpului este ușor mai mare decât înălțimea la greabăn; angulația scapulo-humerală măsoară circa 100-110° .

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Comportament/caracter: echilibrat, calm, foarte devotat, iubește copiii; neîncrezător față de străini; excelent câine de pază pentru turme, plin de curaj, foarte combativ contra eventualilor prădători (urs, lup, râs); posedă un lătrat puternic; apropierea de teritoriul său a necunoscuților sau a animalelor, este semnalată printrun lătrat foarte puternic, cu o tonalitate joasă, ce poate fi auzit de la distanțe foarte mari; pe timpul nopții, el patrulează în jurul proprietății sau a turmelor.

Cap: masiv, portul său este ușor ridicat în raport cu linia spatelui.
Regiune craniană:
Craniu: potrivit de lat; axele longitudinale ale craniului și botului sunt ușor convergente; craniul, văzut din față, este ușor bombat; văzut din profil, este aproape plat; lățimea craniului: la masculi 16-18 cm, la femele 15-17 cm; arcadele zigomatice sunt potrivit dezvoltate; protuberanța occipitală este puțin marcată.
Stop: ușor marcat.

Regiune facială:
Trufă: bine dezvoltată și lată, de culoare neagră. Bot: tronconic, de aceeași lungime cu cea a craniului; bine dezvoltat, el se îngustează progresiv către extremitate dar niciodată nu devine ascuțit.
Buze: groase și bine aplicate, puternic pigmentate.
Maxilare/dinți: maxilare puternice; dentiție completă cu dinți sănătoși, bine implantați, de culoare albă; mușcătura în foarfece; mușcătura în clește este admisă.
Obraji: nu sunt proeminenți.
Ochi: sunt mici în raport cu dimensiunile capului; migdalați și oblici, de culoare castanie sau ușor mai deschisă, niciodată de culoare galbenă; pleoapele sunt bine pigmentate.
Urechi: prinse relativ sus, în forma de «V», cu extremitatea ușor rotunjită, căzute și bine apropiate de obraji; amputarea lor este interzisă.

Gât: de lungime potrivită, gros și puternic, lipsit de salbă.
Corp: masiv, viguros.
Linia superioară: orizontală.
Greabăn: puțin marcat.
Spate: bine susținut și foarte musculos.
Țale: puternice, foarte musculoase.
Crupa: musculoasă și moderat înclinată către baza cozii.
Piept: lat și înalt, atingând nivelul coatelor; coastele sunt bine arcuite.
Linia inferioară: ușor ridicată.
Coada: prinsă destul de înalt; în repaos, este purtată jos, atingând punctul jaretului sau chiar mai jos; când câinele este atent sau în acțiune, ea este purtată ridicată, putând depăși nivelul spatelui, în formă de seceră; amputarea este interzisă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și