Sfaturi Practice

Cum hrănim corect câinele (I)

  • Care este cantitatea de hrană necesară pentru un caine

În primul rând ca la orice produs pornim de la indicațiile de pe ambalaj. Nu este suficient însă. Foarte mulți producători iau în considerare un câine cu un regim normal (adică redus) de activitate. În plus, în lupta comercială producătorii sunt tentați sa-i atribuie veleități și digestibilități mai mari decat cele reale, asa ca în general indicațiile de pe produs sunt subdimensionate. Totuși ele pot fi o bază de plecare. Cantitatea de hrană trebuie atent dimensionată în fucție de starea fiziolgică, regimul de mișcare și temperatura mediului ambiant. Un Dobermann ținut afară iarna are un necesar alimentar dublu față de cel din timpul verii. O cățea gestantă mănâncă doar puțin mai bine ca una negestantă – 20-40% în plus, pe când o cățea lactantă consumă de 2-3 ori rația unei cățele aflate în repaos fiziologic. De aceea trebuie să luăm legătura cu medicul veterinar pentru a stabili și eventual modula rația alimentară a câinelui nostru.

  • Care sunt elementele esentiale pe care ar trebui sa le contina hrana ideala

Putem considera trei mari categorii – nutrienti (proteine, lipide si glucide – in ordinea importantei), vitamine si minerale. Un lucru este cert: Exista un for mondial care stabileste necesarul minim si recomandat pentru toti nutrientii in functie de varsta, stare fiziologica,etc. Toti producatorii de hrana procesata trebuie sa le respecte. Diferenta consta in ingrediente, biodisponibilitatea lor, calitatea acestora, modul de extrudare, continutul in conservanti, calitatea ambalajului. O hrana ideala ar trebui sa contina ingrediente de cea mai buna calitate, proaspete si identificabile, bine mixate si extrudate, corect ambalate.

  • Ce nu ar trebui sa contina

Hrana pentru caini nu ar trebuie sa contina gluten – cu demonstrate “calitati” alergogene si declansatoare de intolerante digestive, hidrolizate proteice cu origine necunoscuta, lipide de origine animala in pericol de oxidare. Din punct de vedere al alimentatiei cat mai naturale ar trebui ca macar o parte dintre vitamine sa nu fie produse prin biosinteza chimica, De asemenea continutul de conservanti si antioxidanti sa fie redus la un minim necesar.

  • Cum administram corect hrana

In primul rand hrana nu trebuie lasata permanent a indemana animalului. Doua mese pe zi sunt suficiente. La cateii tineri chiar trei mese iar la animale obeze o masa pe zi. Hrana uscata curata dintii, se administreaza usor si se autodozeaza. Totusi “fura” doua ore pentru hidratare ceea ce uneori conteaza. Animalelor slabe, cu afectiuni digestive, foarte batrane, cainilor de talie foarte mica – este bine sa le administram cu predilectie hrana umeda.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și