Sfaturi Practice

Cum hrănim corect câinele (II)

In general hrana speciala – in special cea superpremium este completa nutritiv. Totusi in conditii fiziologice speciale – gestatie, lactatie, convalescenta, efort intens, temperaturi extreme, senescenta – trebuie sa administram diferite suplimente minerale, vitaminice sau nutritive. Si in anumite situatii patologice se impun suplimente ca de exemplu glicozamine in artropatii.

  • Care este greutatea optima a unui caine

Greutatea optima a unui caine poate fi stipulata in standardul rasei si/sau de catre un medic veterinar. Nu sunt necesare calcule complicate, e suficient bunul simt si/sau experienta unui profesionist.

  • Rasa, nivelul de activitate influenteaza modul de hranire

In general necesarul caloric pe kilogramul de caine viu este invers corelat cu greutatea corporala. Cainii de talie mica au consum si pierderi energetice in general mai intense. Din acest motiv acestia reclama o hrana mai concentrata. Sunt rase mai active cu un necesar caloric mai mare. Sunt rase cu par scurt la care necesarul caloric iarna cateodata nici nu poate fi procesat de tubul digestiv (ex Dobermann, Boxer). Sunt rase “primitive” – cei din grupa a 9-a, care sunt mai eficienti digestiv. Huskies, Shar Pei, Chow Chow, Akita Inu – sunt exemple de caini care au un necesar alimentar mai redus decat caini de aceeasi talie (din rasele brahicefalice de exemplu). Se pare ca originea mai veche a acestora, ii fac sa aiba sisteme de digestie si metabolice mult mai eficiente.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și