Dacă un câine este fericit, cu siguranţă că şi stăpânul lui este la fel. Însă, există situaţii când acesta se transformă într-un mic terorist care nu ascultă, fuge, distruge, fură, latră fără încetare, este gelos, agresiv sau, din contră, temător, anxios, hiperactiv. Toate aceste “simptome” trebuie să ne ducă cu gândul la un singur “diagnostic”: este nefericit.
Însă, pentru această “boală”există leac.Trebuie să-l tratezi cu răbdare şi să-l transformi într-un câine sănătos, liber, care se simte util şi apreciat şi, nu în ultimul rând, conferă-i siguranţă.
Un câine fericit e un câine sănătos!
Un câine este sănătos dacă beneficiază de o alimentaţie echilibrată, adaptată nevoilor lui. Câinele nu are nevoie de un meniu variat ci de unul adecvat. Te gândeşti că va fi mai fericit dacă-l hrăneşti mult, atât cu mâncare specială cât şi cu resturi de mâncare din gospodărie? Faci o mare greşeală! În scurt timp, câinele tău poate deveni obez şi apatic.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.
Obezitatea generează mari probleme de sănătate, îi face viaţa grea, ba chiar i-o poate scurta. Pentru a avea un câine sănătos trebuie să îi calculezi cantitatea de mâncare în funcţie de vârstă şi de gradul de activitate. Un câine va fi în formă dacă are vaccinurile făcute la zi, este dus periodic la veterinar şi este deparazitat. Trebuie să îi îngrijeşti cu mare atenţie dinţii, urechile, ochii şi pielea (pot apărea diverse probleme dermatologice).
Un câine fericit este un câine liber!
A fi liber nu înseamnă că poate face orice vrea. Un câine liber trebuie să ştie ce înseamnă lesa, trebuie să-şi asculte stăpânii, să fie disciplinat şi activ. De exemplu, pentru un câine mirosul este mai important decât vederea şi este singurul lui mijloc de a identifica elementele din exterior: lasă-l deci să miroasă persoanele, obiectele sau urmele altor animale.
Un alt factor important pentru echilibrul câinelui este contactul cu lumea de dincolo de teritoriul său. Deci trebuie să-l scoţi regulat la plimbare, chiar dacă are la dispoziţie o grădină mare şi este lăsat să intre des în contact cu alţi câini. Nu vei face un câine fericit dacă-l ţii într-un spaţiu restrâns sau închis (atenţie, nu trebuie nici să fie lăsat să hoinărească singur).
Câinele are nevoie de exerciţii fizice regulate, trebuie să alerge şi să se joace. Dacă trăieşte în apartament, ieşirile pentru a-și face necesităţile nu îi sunt necesare. Un câine trebuie scos regulat la plimbare în parcuri unde se poate zbengui în voie. În timpul acestor ieşiri este inutil să-i explici că noroiul este”murdar”, cu siguranţă acest capitol nu-l va interesa. Lasă-l să profite de viaţă şi obişnuieşte-te cu gândul că, odată ajuns acasă, trebuie să cureţi urmele plimbării.
În ceea ce priveşte instinctul, nu trebuie să uiţi de reproducere. Pentru o femelă nu este obligatoriu să nască o dată. Din contră, o castrare (ovarohisectomie) practicată devreme permite evitarea infecţiilor de tipul metritelor şi diminuează foarte mult riscul tumorilor mamare (care sunt prima cauză a mortalităţii femelelor).
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.