Comportament

Cum să ai un câine fericit? (II)

Problemele sexuale sunt mai acute la masculi: devin agitaţi, pot scânci mult timp, devin uşor agresivi. Să nu crezi că vei rezolva această problemă găsindu-i o “logodnică”. Din contră, câinele va fi copleşit, iar dorinţa lui se va mări, ajungând uneori la obsesie. În acest caz, îți rămâne un singur lucru de făcut pentru a diminua nivelul hormonal din organism: castrează-l. Animalul va fi eliberat de tensiuni, se va linişti şi va fi mai ataşat de stăpânii săi. În plus, această operaţie îl va proteja de tumori testiculare şi prostată, boli frecvente la câinii adulţi.

Un câine fericit este un câine care se simte util şi apreciat!
Ne înşelăm crezând că un câine este fericit doar dacă mănâncă şi doarme. Într-un grup, fiecare individ are rolul său social care îi justifică prezenţa acolo.Câinele va căuta întotdeauna să se facă util, pentru a da un sens existenţei sale. Din nefericire, dorinţa sa de a face bine va fi în general rău înţeleasă de stăpâni, mai ales dacă se trezesc cu grădinile devastate, lucruri roase sau, mai rău, nu pot să ia anumite obiecte din casă deoarece sunt “bine păzite”. Prin acest comportament, câinii consideră că-şi ajută stăpânul.

Este important să-i acorzi în fiecare zi un minimum de timp pentru a-i canaliza nevoile prin activităţi variate, permiţându-i să-şi exprime aptitudinile naturale are rasei. De exemplu, un Labrador sau Golden retriever va fi încântat să caute şi să aporteze obiecte.Un Husky va adora să-şi însoţească stăpânul în lungile lui călătorii. Un Border Collie va fi încântat de un parcurs de agility. Un Caniche va învăţa imediat tot felul de trucuri amuzante.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

În realitate, cea mai mare parte a câinilor sunt polivalenţi şi au aptitudini pentru multe dintre aceste activităţi. Pe de altă parte, ele vor oferi ocazia patrupedului să se bucure de mângâierile şi recompensele binemeritate şi indispensabile oferite de stăpânul său. Majoritatea câinilor vor ca stăpânii să fie mândri de ei şi de isprăvile lor. Însă, un câine nu va fi niciodată fericit dacă este mângâiat fără motiv.

O altă activitate care-i permite câinelui să-şi câştige recompensele sunt exerciţiile de obedienţă. La acestea se va arăta foarte receptiv şi constituie fundamentul unei relaţii de încredere şi de respect reciproc.

Un câine perfect controlabil poate însoţi stăpânul peste tot: el ştie să coboare din maşină disciplinat în loc să o rupă la fugă fără să fie atent. Va şti să meargă frumos în lesă. Va respecta comanda “şezi” în loc să sară pe persoanele care se apropie de el. Va aştepta calm în faţa unui magazin venirea stăpânului. Va putea fi eliberat fără teama că fuge după tot ce mişcă sau că traversează strada. Însă, cel mai important lucru este faptul că se întoarce imediat ce este strigat.

Toate aceste lucruri pot fi învăţate încă de când este pui, de la primele plimbări. Obedienţa trebuie să funcţioneze şi acasă. Un câine trebuie să aştepte cuminte primirea castronului cu mâncare, să întâmpine cuminte musafirii, să se ducă la locul lui de culcare la primul ordin, să stea la periat şi la spălat. Mai degrabă trebuie să fie recompensat decât sancţionat.

Trebuie să respecţi ritmul câinelui şi să faci apel la anumite calităţi ale lui: simţul orientării, al anticipării, rapiditatea reflexelor şi buna coordonare a lor, încrederea în sine, determinarea, sângele rece, fără a uita empatia cu animalul. Totul seamănă oarecum cu o piesă de teatru în timpul căreia fiecare îşi cunoaşte şi îşi joacă propriul rol. Obedienţa câinelui dă prilejul dezvoltării unor legături de armonie între acesta şi stăpân.

Un câine fericit este un câine care se simte în siguranţă!
Câinele este un animal social care are nevoie să facă parte dintr-un grup şi suportă cu greu singurătatea. De aceea, este de preferat să aibă acces în casă şi să-şi împartă viaţa cu stăpânii săi.Un câine care petrece mult timp în curte nu este un câine fericit. În cazul în care nu este acceptat în interior şi este ţinut în curte, trebuie să aibă parte de o mare atenţie.

Organizarea socială a câinilor este foarte clar ierarhizată, pentru a se asigura buna funcţionare a grupului: câinele are nevoie de repere ierarhice bine definite. Stăpânii trebuie să-şi merite statutul social superior, comportându-se ca nişte persoane domi- nante care ştiu să se facă respectaţi. Un câine fericit nu este cel care are toate drepturile şi poate face orice. Interdicţiile trebuie să fie drastice, iar membrii familiei trebuie să le facă să fie respectate într-o manieră coerentă. Totul este ca patrupedul să cunoască regulile jocului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și