Câteodată acest lucru este benefic pentru pui, mai ales dacă nu există suficiente resurse pentru buna lor întreţinere în următoarele luni. Etapa calitativă începe după o anumită perioadă de timp, când experienţa acumulată permite obţinerea de rezultate bune cu un efort mai redus şi cu o mai mare precizie.
Ca urmare, crescătorul va supraveghea dezvoltarea căţeilor până la vârsta de cinci-opt luni, după care se va hotărî pe care să-i vândă, şi cu ce preţ. Este evident că exemplarele cele mai reuşite vor fi ori păstrate în canisă pentru a contribui la îmbunătăţirea rasei, ori vor fi vândute la preţuri semnificative.
Nu este recomandat să se treacă direct la a doua etapă! De altfel, la noi în ţară este destul de greu să vinzi căţei după vârsta de două-trei luni, şi este riscant pentru un crescător să păstreze exemplarele după această vârstă.
Indiferent de ce metodă doriţi să urmaţi, va trebui să începeţi cu alegerea reproducătorilor. Dacă deja deţineţi unul sau mai mulţi câini în acest moment, este bine să studiaţi standardul rasei pe care aţi ales-o, să mergeţi la cât mai multe expoziţii şi să vă consultaţi cu crescători mai experimentaţi. Aceasta vă va ajuta să cunoaşteţi mult mai bine rasa şi să faceţi alegerile corecte.
Ce să cumpărăm: căței de șapte săptămâni sau de vârstă mai apropiată de aceea a unui adult?
Dacă aveţi resurse pentru a cumpăra, sau reuşiţi să ajungeţi la o înţelegere cu crescătorul, împrumutând câinele pentru o anumită perioadă de timp, vă recomand să alegeţi un adult care a confirmat că poate transmite urmaşilor caracterele rasei. Preţul va fi evident mai mare decât al unui căţel de două luni, dar investiţia merită cu adevărat.
Dacă aţi intrat în posesia unor buni reproducători, tot ce aveţi de făcut este să le oferiţi condiţii corespunzătoare în canisa dumneavoastră, să-i dresaţi conform cu cerinţele standardului şi să alegeţi corect perechile pentru reproducere. Pare simplu, nu-i aşa?
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.