Ce să cumpărăm: căței de șapte săptămâni sau de vârstă mai apropiată de aceea a unui adult?
Dacă aveţi resurse pentru a cumpăra, sau reuşiţi să ajungeţi la o înţelegere cu crescătorul, împrumutând câinele pentru o anumită perioadă de timp, vă recomand să alegeţi un câine adult care a confirmat că poate transmite urmaşilor caracterele rasei. Preţul va fi evident mai mare decât al unui căţel de două luni, dar investiţia merită cu adevărat.
Dacă aţi intrat în posesia unor buni reproducători, tot ce aveţi de făcut este să le oferiţi condiţii corespunzătoare în canisa dumneavoastră, să-i dresaţi conform cu cerinţele standardului şi să alegeţi corect perechile pentru reproducere. Pare simplu, nu-i aşa?
Alegerea rasei (raselor)
În cazul în care sunteţi deja proprietarul unor reproducători dintr-o anumită rasă, pe care vreţi să o promovaţi, sau dacă sunteţi doar iubitor de câini şi vreţi să deveniţi crescător profesionist cumpărând viitori reproducători, este bine să vă asiguraţi că există cerere pentru căţei din rasele respective sau, cu alte cuvinte, să faceţi un studiu de piaţă.
În acest sens, va trebui să ţineţi seama în previziunea viitoarei clientele de următorii factori:
– preţul de vânzare propus;
– topul preferinţelor momentului;
– modul de comercializare;
– modul de viaţă al posibililor clienţi;
– particularităţile rasei.
Preţul de vânzare va putea fi mai mare dacă rasa este la modă sau dacă aveţi o rasă rară pentru care oferta este mai mică decât cererea.
Trebuie să aveţi în vedere că, dacă o rasă se află acum în topul preferinţelor, timpul necesar achiziţionării viitorilor reproducători şi al creşterii lor până la maturitate, a prezentării lor în expoziţii pentru confirmarea dreptului de montă, al montei şi al perioadei de gestaţie până ce căţeii vor avea vârsta convenabilă vaccinării pentru a putea fi vânduţi va însemna aproximativ 2,5–3 ani, iar moda se poate schimba. Moda este prin excelenţă efemeră şi, de aceea, este bine să ţineţi cont şi de alte criterii la alegerea rasei (sau a raselor) pe care vreţi să le creşteţi.
Tipul de comercializare va influenţa şi el preţul de vânzare. Astfel, căţeii comercializaţi prin petshop-uri vor fi vânduţi la un preţ mai mic decât s-ar putea obţine dacă viitorul client va alege puiul direct din crescătorie. Este de la sine înţeles că magazinele au adaos comercial (sau trebuie să le oferiţi un comision acceptabil).
Modul de viaţă al posibililor clienţi este un factor foarte important, de care trebuie să ţineţi seama la alegerea rasei. Câinii din rasele de talie mică sunt adaptaţi la condiţiile de viaţă din oraşele aglomerate. Întreţinerea lor costă mai puţin şi îşi pot însoţi mai uşor stăpânul în mijloacele de transport în comun. Câinii din rasele de talie mare au nevoie de stăpâni posesori de curte sau de timp liber suficient pentru două-trei ore de exerciţii zilnice. De asemenea, cheltuielile cu întreţinerea lor sunt sensibil mai mari.
Particularităţile rasei trebuie cunoscute pentru a şti dacă veţi întâmpina dificultăţi în creşterea ei, ca de exemplu: dificultăţi la naştere (Bulldog Englez), prolificitate scăzută, tare genetice (surzenie, displazie de şold), necesităţi de temperatură (rasele fără păr), necesitatea examenului de muncă (Ciobănesc German).