Creșterea și dezvoltarea raselor canine trebuie să se bazeze pe obiective cu termen lung și pe principii sănătoase, astfel încât practicarea acestei activități să nu conducă la producerea de câini bolnavi, cu un caracter instabil sau lipsiți de aptitudini pentru lucru. Obiectivul creșterii trebuie să fie acela de a păstra și, dacă este posibil de a extinde diversitatea genetică a unei rase, datoria fiecărui crescător fiind și aceea de a stabili dacă un câine este apt sau nu pentru reproducție.
Creare sau reabilitare?
Dacă sunteți deja exploatant agricol și dispuneți de un buget limitat, este posibil să optați pentru modernizarea unei clădiri preexistente și adaptarea într-o canisă. Trebuie să știți că o construcție nouă va fi mai bine adaptată dar va impune mai multe costuri.
Alegerea spațiului
Este oarecum dificil să crești câini în condiții bune dacă locuiești la bloc. De aceea, sfatul unui specialist ar fi să vă orientați alegerea spre o zonă rurală îndepărtată de vecinătate. Evitați să vă poziționați canisa în adâncitura unei văi, alegând în schimb un loc la altitudine, unde vântul bate preponderent către câmp deschis, deoarece mirosul are tendința să urce și vă va da bătăi de cap în relația cu vecinii.
Dacă ați comis imprudența de a vă instala canisa într-o zonă urbană, riscați să vă confruntați cu asociațiile victimelor din urma problemelor cu vecinii.
Respectarea a câtorva noțiuni simple privind creșterea câinilor vă permite să rămâneți în conformitate cu legea. La amenajarea sau construirea unei canise trebuie respectate normele de protecție a animalelor, din punct de vedere al încălzirii, dezinfecției și dezinsecției, ventilației, conservării alimentelor conform condițiilor de valabilitate date de producător și izolării fonice. Pentru igiena canisei este necesară apă curență, canalizare sau fosă septică.
Conceperea locației
Combinarea unei boxe interioare și a unui spațiu exterior este până în prezent sistemul care dă cele mai bune rezultate iar adăpostirea, în același padoc, a doi câini compatibili este ideală. La câinii ținuți singuri în padoc pot apărea, în timp, din cauza plicitiselii, diverse manifestări cum ar fi – ticuri nervoase, comportament stereotip sau chiar automutilare. Acestea influențează nu numai starea lor de sănătate ci și productivitatea.
În cazul populării unui padoc cu mai mult de doi câini, vor apărea conflicte ierarhice și va crește riscul apariției bolilor. În ceea ce privește calculul suprafeței ideale a padocurilor, acesta va trebui să țină cont de câțiva factori cum ar fi: temperamentul fiecărui exemplar în parte, determinarea unor zone de intimitate, care să asigure animalelor posibilitatea de a se refugia, pentru a se simți în siguranță, ferite de orice agresiune, determinarea unei zone de separație între ele.
Suprafața ideală a padocului a lăsat loc multor interpretări. în fapt, spațiul vital depinde de temperamentul și de talia fiecărui câine. O regulă generală rămâne aceea că, lungimea padocului trebuie să fie cel puțin de două ori mai mare decât lățimea sa. Suprafața minimă ar trebui să fie de 4 mp pentru câinii de talie mică, 6 mp pentru câinii de talie medie și 8 mp pentru câinii de talie mare.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.