Unghiile câinelui cresc în mod constant şi de aceea este foarte important să ştiţi cum şi când trebuie tăiate, evitând eventualele complicaţii care pot apărea pe parcursul acestei operaţii.
În cazul în care câinele stă mai mult afară şi merge pe suprafeţe dure (asfalt, pietriş, etc.) nu va fi nevoie prea des să i se taie unghiile, deoarece acestea se tocesc singure. Pentru câinii de apartament sau pentru cei care merg mai mult pe iarbă sau nisip, tăierea unghiilor este o operaţiune esenţială. Pentru a nu provoca dureri patrupedului şi pentru a evita apariţia unor malformaţii trebuie să cunoaşteţi câteva detalii ale acestei proceduri.
Momentul potrivit
Câinii sunt deseori refractari când vine vorba de tăierea unghiilor, de aceea este foarte bine să începeţi această operaţiune din primele luni de viaţă ale câinelui şi, în acelaşi timp, să cereţi câteva informaţii medicului veterinar.
Începeţi prin a mângâia lăbuţele câinelui, apoi presaţi-le uşor. Prindeţi între două degete fiecare unghie a patrupedului, strângând încetişor. Răsplătiţi-l pentru că a colaborat în această primă fază.
Pentru a avea rezultate, nu ţineţi câinele cu forţa. La început tăiaţi cu delicateţe doar două unghii pe zi, iar pentru a nu speria câinele, îndepărtaţi doar vârful unghiilor. Vorbiţi cu câinele tot timpul şi răsplătiţi-l de fiecare dată cu mâncarea lui preferată. Treptat, câinele se va obişnui cu această operaţie neplăcută şi va accepta situaţia.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.
Ustensile necesare
Există tot felul de foarfeci şi cleştişori pentru tăierea unghiilor la câini. Pentru rasele care au unghii mari (câinii de vânătoare) este nevoie de o foarfecă mai dură. Uneori este posibil să aveţi nevoie şi de o pilă, dar câinele nu va fi prea fericit să coopereze şi în această situaţie, aşa că marginile ascuţite rezultate în urma tăierii se vor toci singure în urma plimbărilor.
Anatomia unghiilor la câini
Unghia câinelui este formată dintr-o suprafaţă cornoasă care protejează porţiunea roz unde se terminaţiile nervoase şi vasele sangvine. La unele specii de câini care au unghiile deschise la culoare, această porţiune roz este uşor de observat, ceea ce nu este valabil pentru câinii cu unghii negre. Este foarte important să cunoaşteţi procedura de tăiere a unghiilor la câine şi cel mai bine ar fi să tăiaţi porţiuni mici, pentru a nu produce leziuni patrupedului. Verificaţi tot timpul ca nu cumva să atingeţi acea porţiune puternic vascularizată, pentru că altfel riscaţi să răniţi câinele.
Tăierea unghiilor
Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să citiţi instrucţiunile pentru modelul de foarfecă ales. Apoi aşezaţi câinele pe o suprafaţă plană, eventual pe o saltea care-l va împiedica să alunece. O altă soluţie ar fi să rugaţi pe cineva să vă ajute, ţinând câinele pe podea, între genunchi.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.