Aşteptaţi cu răbdare momentul în care câinele s-a liniştit şi nu se mai foieşte, asiguraţi-vă că aţi aşezat foarfeca în mod corespunzător şi tăiaţi cu blândeţe 2-3 unghii.Există şi câini care stau liniştiţi când este vorba de tăierea unghiilor şi în acest caz vă puteţi considera o persoană norocoasă. Metoda cea mai eficientă este să tăiaţi unghiile câte puţin şi des. Important este să îndepărtaţi vârfurile unghiilor, astfel încât acestea să nu atingă solul. Totuşi, nu este necesar să-i tăiaţi câinelui toate unghiile odată.
Leziunile în urma tăierii
Oricât de experimentaţi sunteţi în arta tăierii unghiilor, accidentele se pot întâmpla foarte uşor. Tăietura în grabă va face câinele să scheaune de durere, iar în cele mai multe cazuri va apărea şi o mică sângerare. Oricât de mult aţi încerca să evitaţi acest lucru, tot se va intampla la un moment dat, aşa că este mai bine să învăţaţi din timp cum trebuie să procedaţi.
Totuşi nu este chiar atât de dramatic pe cât pare. Păstraţi-vă calmul, încearcaţi să duceţi la bun sfârşit operaţia, iar în final oferiţi câinelui o îmbrăţişare călduroasă şi o porţie din mâncarea lui preferată. Dacă vi se pare că este prea greu să învăţaţi să tăiaţi unghiile câinelu, atunci duceţi-l la un specialist (unii pot veni chiar acasă). Nu costă foarte mult şi cel puţin câinele nu se va supăra pe dumneavoastră dacă unghiile vor fi tăiate prea adânc.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
În cazul sîngerării, aveţi 3 posibilităţi:
a) Lăsaţi sângerarea să se oprească normal, ceea ce va dura cam 5-7 minute (dacă durează mai mult chemaţi veterinarul). În acest caz însă, câinele va încerca să fugă şi sângele se va imprima pe carpetele din casă. Cainele va incerca de asemenea să-şi lingă unghia sângerândă, ceea ce ar putea face ca sângerarea să dureze mai mult.
b) Înfăşuraţi rana cu un şerveţel, asta doar dacă patrupedul stă mai mult prin jurul dumneavoastră.
c) Folosiţi un pansament sau un creion hemostatic (le puteţi procura de la veterinar sau de la un petshop bine aprovizionat). Acestea vor opri imediat sângerarea şi nici nu sunt dureroase.
Controlul general al lăbuţelor
Tăierea unghiilor este foarte importantă, la fel cum este şi controlul regulat al lăbuţelor. Controlaţi cu atenţie perniţele, pentru ca nu cumva câinele să fi călcat într-un ciob sau spin.
Când mergeţi la plajă cu câinele, verificaţi dacă lăbuţele sunt curate, deoarce pielea patrupedului este destul de sensibilă la apa sărată.
Când vă întoarceţi de la o plimbare prin pădure, verificaţi blăniţa câinelui. În joaca sa, câinele adună tot felul de mărăcini sau aşchii care îi pot accidenta lăbuţele.
Pe timp de iarnă, mai ales când este zăpadă afară, acordaţi o atenţie specială lăbuţelor micului companion, din cauza nisipului amestecat cu sare de pe străzi. De asemenea, câinele poate călca pe un obiect ascuţit ascuns sub stratul de zăpadă.
În concluzie, este foarte important să aveţi grijă de unghiile şi lăbuţele câinelui dumneavoastră. Unghiile mari sunt foarte dureroase, se pot rupe, pot sângera şi se pot infecta. La fel de bine pot apărea complicaţii, cum ar fi unghiile incarnate. Puţin mai multă atenţie în ceea ce priveşte îngrijirea unghiilor şi lăbuţelor poate uşura viaţa câinelui, acesta fiind activ şi sănatos pentru mai multă vreme.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.