Sanatate

Diabetul la câine (I)

Diabetul zaharat este o boală a sistemului endocrin, caracterizată prin incapacitatea organismului de a-şi regla nivelul glucozei din sânge. Apare în urma unui deficit de insulină (hormon secretat de pancreas), cel mai frecvent între vârsta de 3-7 ani şi în procent mai mare la femele, majoritatea câinilor afectaţi fiind obezi.
Insulina are rolul de a introduce glucoza din sânge în celule, unde este folosită ca sursă de energie. În lipsa ei, celulele nu se mai hrănesc şi în scurt timp mor.

Simptomele bolii
Primele semne care ar trebui să ne ducă cu gândul la diabet sunt:
– creşterea consumului de apă datorat glicemiei crescute, într-o încercare a organismului de ,,diluare” a sângelui (în consecinţă, şi cantitatea de urină produsă creşte, uneori un câine care de obicei cere afară, va face acest lucru mai des şi uneori scapă în faţa uşii sau în casă);

– scăderea în greutate care apare datorită imposibilităţii utilizării carbohidraţilor din raţie în scop energetic şi pentru a forma depozitele de grăsime, astfel organismul fiind nevoit să recurgă la rezervele de grăsime din ţesutul adipos şi la ţesutul muscular. Astfel, în timp, în lipsa unui tratament adecvat, apare atrofia musculară generalizată, depresia, voma, insuficienţa renală şi, în final, moartea.
– apariţia cataractei.

De câte tipuri este diabetul la câini
În funcţie de calea metabolică afectată, diabetul zaharat poate fi clasificat în două categorii.
Diabetul de tip 1 – apare atunci când secreţia de insulină de către pancreas este redusă sau abolită complet. În aceste cazuri rezolvarea constă în administrarea injectabilă de insulină.

La câinii la care secreţia este oprită complet, administarea parenterală este absolut necesară pentru supravieţuire, aceşti câini fiind denumiţi insulino-dependenţi. Cauzele acestui tip de diabet sunt diverse: distrugerea celulelor secretoare din pancreas (uneori chiar în urma acţiunii propriului sistem imun), pancreatita acută, obezitatea.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și