Sanatate

Diabetul la câine (II)

Pentru a putea asigura cât mai bine un nivel constant la glucozei în sânge, proprietarul trebuie să respecte cu stricteţe trei reguli ,,de aur”:
1) Exerciţiile fizice trebuie făcute la aceeaşi oră şi fără fluctuaţii mari de efort.
2) Hrana se administrează la aceeaşi oră, în aceeaşi cantitate şi doar hrana de dietă. Regula de bază constă în eliminarea completă a carbohidraţilor uşor digerabili, care ridică brusc şi puternic nivelul glucozei în sânge, crescând astfel necesarul de insulină.

Din fericire, mai nou există diete speciale, la conservă sau sub formă de hrană uscată, cu palatabilitate crescută, cu indicaţii referitoare la gramaj, fiind foarte uşor de utilizat.

3) Cantitatea de insulină administrată trebuie să fie constantă, la aceeaşi oră şi în aceeaşi cantitate zilnic.
Dacă oricare dintre aceşti parametri se modifică este obligatorie şi modificarea consecutivă a celorlalţi doi parametri. De exemplu, dacă un pacient face acelaşi efort ca în ziua precedentă, dar mănâncă mai puţin decât de obicei, atunci cantitatea de insulină necesară este considerabil mai mică decât în ziua precedentă.

Odată administrată insulina, procesul este ireversibil şi acţiunea ei nu mai poate fi oprită, astfel pacientul devine hipoglicemic, uneori putând ajunge până la comă hipoglicemică.

Dacă glicemia unui câine scade foarte mult încât necesarul energetic al celulelor nu mai este satisfăcut, celulele încep să sufere şi îşi pierd capacitatea de a funcţiona corect, principalele celule afectate fiind cele nervoase şi musculare, celule cu un necesar foarte mare de oxigen şi glucoza. Principalele semne ale instalarii hipoglicemiei sunt tremuratul, instalarea unei stări de agitaţie, incoordonare musculară şi apoi crize de tip epileptic.

Aceste animale necesită o sursă rapidă de energie sub forma unor carbohidraţi administraţi oral sau intravenos. Toţi câinii diabetici trebuie supravegheaţi îndeaproape, mai ales dacă din diverse motive vomită sau nu mănâncă complet o porţie. De asemenea, dacă în ziua respectivă câinele a făcut efort intens, rezervele de glucoză din organism sunt epuizate şi există riscul instalării hipoglicemiei.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și