Rase

Fox Terrier cu păr sârmos (I)

Una dintre cele mai vechi rase de Terrieri, Fox Terrierul a fost cunoscută încă de la apariția sa ca un aliat de nădejde al omului la vânătoare. Sută la sută “patent englezesc”, rasa a cunoscut o răspândire mondială, fiind una dintre primele rase de câini introduse și în țara noastră. M rturie stau cataloagele expozițiilor canine organizate la începutul secolului XX, în România, și mă refer aici la catalogul expoziției de la Timișoara din 1921, în care Fox Terrierii cu păr sârmos erau foarte bine reprezentați.

Considerații istorice
Ca și în cazul altor multe rase, și originea Fox Terierului rămâne un subiect permanent de discuție pentru marii specialiști ai raselor canine. Teoria cea mai plauzibilă este aceea că această rasă destul de veche este urmașul terrierului sârmos Black and Tan din Wales și a altor câteva rase, cum ar fi terrierii cu păr aspru din regiunile Durham și Derbyshire din Marea Britanie, Teckelul, Fox Hound-ul și chiar Beagle-ul.

Atunci când Fox Hound-ul a devenit popular în Anglia, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, vânătorii au simțit nevoia unui câine capabil nu numai să hăituiască vânatul și să-l aducă în bătaia puștii, ci să îl și scoată din vizuina în care își avea refugiul. Terrierii se dovedeau cât se poate de utili pentru acest “job”, dar majoritatea lor, la acea vreme, aveau picioare scurte și erau închiși la culoare. Nu erau capabili să țină pasul cu Fox Houndul în goana după vânat și, din cauza culorii închise, puteau fi ușor confundați cu vânatul. Astfel, vânătorii au început să selecționeze terrieri cu picioare lungi, predominant albi la culoare, evitând astfel riscul de a fi confundați cu vulpile.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Foxul a devenit unul dintre cei mai utilizați terrieri la vânătorea de vulpi în secolul al XVIII-lea, iar în secolul al XIX-lea cererea de exemplare de Fox cu părul neted și sârmos a devenit foarte mare atât pentru companie, cât și pentru show. Considerați mult timp ca fiind o singură rasă, încrucișările dintre ei au fost stopate abia la începutul secolului XX. Primul standard al rasei a fost adoptat de către Kennel Club în anul 1876. Ce să mai spunem despre americani, care au împărțit rasa în două varietăți abia în 1999!

Trăsături fizice
Fox Terrierul cu păr sârmos este un câine de vână toare de talie mică spre mijlocie, cu picioare suficient de lungi pentru a alerga alături de Fox Hound dar, în același timp, capabil să intre în vizuina vulpii. Capul este moderat de îngust, cu un craniu plat și un stop abia perceptibil. Lungimea botului este egală cu cea a craniului.

Urechile au forma de “V” și sunt orientate în față. Corpul este compact și are aspect cvadratic. Coada este prinsă sus și purtată drept. Culoarea predominantă este alb cu negru, negru și roșcat sau roșcat. Un temperament inconfundabil Creat încă de la început pentru a alerga alături de haitele de Fox Hound și pentru a intra și în vizuină, întocmai altor rase de terrieri din acea vreme, trebuia să aibă un caracter arțăgos.

El și-a păstrat personalitatea de “mic drăcușor” plin de imaginație și energie. Se poate spune chiar că este un câine impulsiv, extrovertit, curajos și… iubăreț. Fox Terrierul adoră mișcarea și este pregătit de joacă în orice moment. Bine crescut, Foxul este gata oricând să dea alarma la apropierea unui intrus, calitate întâlnită la câinii de pază. Trebuie stăpânit și educat încă din primele luni, știută fiind înclinația lui de a-și domina stăpânii și pe oricare alți companioni cu care viețuiește.

Trebuie învățat de mic să conviețuiască și cu un alt pet și chiar cu confrații săi. Nu vă lăsați însă papagalul să se joace cu el, pentru că, absolut sigur, veți asista la un masacru! Tendința lui de a domina se poate manifesta uneori extrem, Foxul fiind un bătăuș înnăscut și neînfricat. Cuvântul de ordine este control. Nu îl scăpați din vedere, căci este un umblăreț și îl puteți pierde cu ușurință. Foxul sârmos trebuie trimat destul de des, pentru a-l menține într-o bună condiție și pentru a evita să devină un soi de “mop de șters podelele”.

Periatul aproape zilnic îi va menține blana curată și va evita formarea de ghemotoace în blană. Fox Terrierul în România Rasă populară încă de la apariția chinologiei pe plaiurile mioritice, Fox Terrierul continuă să fie reprezentat cu cinste de câțiva crescători inimoși, ce prăsesc această rasă cu deosebită aplicație și la un nivel foarte ridicat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și