Standardul rasei
Standard FCI nr. 169
Clasificare FCI: grupa a III-a, secțiunea I
Origine: Marea Britanie
Utilizare: câine de vânătoare
ASPECT GENERAL: câine activ și plin de energie. Osatură și forță într-un volum mic, dar niciodată greoi sau grosolan. Conformația lui prezintă un echilibru perfect și aceasta, în special, referitor la proporțiile relative ale craniului și ale botului. Înălțimea la grabăn și lungimea corpului (măsurată de la vârful articula ției scapularo-humerale până la punctul cel mai proeminent al fesei) sunt aproximativ egale.
COMPORTAMENT: activ, plin de viață, intră în alertă la cel mai mic stimul. Prietenos, sociabil, plin de inițiativă.
CAP: Regiune craniană: linia superioară a capului este aproape plată. Craniul se înclină puțin și lățimea lui se diminuează treptat către ochi. Stop lejer. Regiunea facială: trufă neagră. Lungimea botului este aproape egală cu cea a craniului. Dacă botul este vizibil mai scurt, capul pare lipsit de putere și insuficient dezvoltat. Pornind din dreptul ochilor către trufă, botul se îngustează treptat, formând un stop lejer la joncțiunea cu fruntea. Nu este convex și nici nu coboară brusc sub ochi, a căror zonă trebuie să fie plină de substanță. Și obrajii plini, cu contur rotunjit constituie un defect.
Maxilare puternice, cu mușcătură regulată și complet în foarfece (incisivii superiori îi depășesc pe cei inferiori, dar rămân într-un contact strâns și sunt implanta ți perpendicular pe maxilare). Dezvoltarea excesivă a osaturii și a musculaturii maxilarelor este inestetică și trebuie evitată.
Ochi de culoare închisă, cu expresie inteligentă și foarte vioaie, tipică terrierilor, neproeminenți și mai degrabă mici, forma lor fiind cât se poate de rotunjită. Nu sunt nici prea depărtați unul de celălalt, nici plasați prea sus pe craniu, nici prea apropiați de urechi.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hrană pentru cai dar și hranitor porci, hranitoare pasari curte sau adapatori vaci.
Ochii de culoare închisă sunt indezirabili. Urechi: mici, în formă de V, de grosime moderată, bine pliate și îndreptate spre față, cu vârful orientat către obraji. Linia superioară a pliului este clar mai sus de nivelul craniului. Urechile drepte, cele în formă de lalea (cu interiorul descoperit) și cele „în petală de trandafir” (pliate pe spate) sunt considerate defecte importante.
GÂT: uscățiv, musculos, lung, fără urme de salbă. Se lărgește către umeri și, văzut din profil, are o curbă grațioasă.

CORP: spate scurt, orizontal, solid și viguros. Zonă renală musculoasă, foarte scurtă și foarte slab arcuită. Piept bine coborât în regiunea sternului. Coastele anterioare sunt moderat arcuite. Coastele posterioare sunt lungi și bine marcate.
COADĂ: de obicei cupată. Lungă și puternică. Prinsă sus, purtată drept, nici culcată pe spate, nici încovrigată.
TREN ANTERIOR: antebraț: văzut din față, umărul este aproape vertical, vârful articulației scapulo-humerale trebuind să fie marcat. Din profil umărul este lung, bine înclinat. Greabănul este bine marcat. Frontul este înalt, dar nu prea lat. Văzute din orice direcție, membrele anterioare trebuie să fie drepte, cu osatură puternică. Coatele se mișcă liber, drept înainte, fără a fi jenate de cutia toracică.
TREN POSTERIOR: puternic și musculos. Crupa nu trebuie să fie teșită, iar membrele posterioare nu trebuie să fie exagerat angulate. Gambele scurte și genunchii drepți (cu angulație foarte deschisă) constituie defect. Coapse lungi și puternice. Genunchi bine angulați, fără să fie orientați spre exterior sau spre interior. Jareți bine coborâți. Metatars drept și vertical. Labe: rotunde și compacte, având cuzineți groși și rezistenți. Degete moderat arcuite. Labele nu sunt îndreptate nici înspre interior, nici către exterior.
ROBĂ: păr tare și sârmos. Pe umeri, lungimea firului trebuie să fie de aproximativ 2 cm, iar pe greabăn, pe spate, pe coaste și pe trenul posterior, de circa 4 cm. Subpărul este scurt și mai moale. Părul de pe maxilare este aspru și are o lungime suficientă pentru a conferi botului un aspect plin de forță. Pe membre, părul este dens și aspru.
ALURĂ: labele se deplasează drept înainte și sunt paralele. Coatele au un traseu liber, fără a fi jenate de coaste. Genunchii nu sunt deviați. Impulsul optim este rezultatul unei bune angulații a membrelor posterioare.
TALIE ȘI GREUTATE: înălțimea la greabăn nu depășește 39,5 cm pentru masculi, femelele fiind ceva mai mici. Greutatea ideală a unui mascul în perfectă condiție de expoziție este de 8,250 kg, femelele fiind mai ușoare.
DEFECTE: orice abatere față de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect va fi penalizat în funcție de gravitatea abaterii. Notă: masculii trebuie să aibă două testicule, dezvoltate normal și complet coborâte în scrot.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.