Rase

Fox Terrier cu păr sârmos (III)

Dresajul specific rasei Fox Terrier
Fox Terrierul este un câine de companie, activ și plin de energie, foarte afectuos și protector. De asemenea, are un puternic instinct al vânătorii și un caracter nervos, trăsături ce îl determină să urmărească tot ce mișcă.

În cazul acestei rase, predresajul trebuie început pe la vârsta de trei-patru luni. Fiind un câine foarte inteligent, Fox Terrierul înțelege și învață repede orice comandă. Pentru a avea așadar o relație armonioasă cu un Fox Terrier, trebuie să îl educați, iar socializarea reprezintă un factor important în acest sens. Educația presupune însă parcurgerea mai multor etape. În primul rând, câinele trebuie plimbat prin zone foarte aglomerate, pentru a cunoaște cât mai multe exemplare canine. Apoi, fiind un câine de vânătoare și având o puternică personalitate, Fox Terierrul trebuie ținut în lesă și plimbat de cel puțin trei ori pe zi, pe distanțe lungi, de 1-3 km.

Chiar și jocurile ce implică folosirea diferitelor obiecte (jucării, mingi, bețe) trebuie începute de la o vârstă fragedă (două-trei luni). În acest mod veți putea evita problemele de comportament, mai exact puiul nu va mai fi tentat să distrugă tot ce găsește prin casă pentru a-și consuma energia… Oricum, pentru a dresa un Fox Terrier trebuie să-i cunoașteți foarte bine temperamentul. El este un cățel tandru, vesel, oricând pregătit să se joace și întotdeauna pus pe șotii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Alături de el nu vă veți plictisi și veți fi dispuși să îi acceptați orice, să-l iubiți necondiționat. Dar nu uitați! Recompensa este principala metodă pentru a dresa un Fox Terrier. De câte ori cățelul va executa corect o comandă, va trebui să îl recompensați. În general, Fox Terrierul trebuie să știe câteva comenzi elementare, cum ar fi: să meargă la pas cu și fără lesă, să stea în pozițiile “șezi” – “culcat”, dar și să răspundă atunci când este chemat (“Vino aici!”). Pentru a învăța această ultimă comandă aveți nevoie însă de timp. De câte ori chemați câinele la dumneavoastră va trebui să îl recompensați. Recompensa poate consta în primirea unei bucățele de carne (de vită fiartă) sau într-o laudă: “bravo!”.

Dresajul de refuz de hrană este foarte important pentru un câine care face parte din grupa câinilor de vânătoare. Aruncați două-trei bucățele de carne, o bucată de ciocolată, un os, într-o zonă străină câinelui dumneavoastră. A doua zi schimbați și locul și tipul de mâncare. Soluția este să scoateți câinele cu o lesă de 5-8 m lungime. În felul acesta veți avea posibilitatea de a-i controla libertatea de mișcare, iar în momentul când acesta se duce și vrea să mănânce de pe jos, dumneavoastră îl puteți corecta, folosind o comandă fermă de interdicție: “fui” sau “nu-i voie”. El va înțelege și nu va mai mânca de pe jos. Dresajul pentru refuzul de hrană durează între două și patru săptămâni, iar ședințele trebuie să aibă loc zilnic, timp de cinci minute.

În altă ordine de idei, trebuie să știți că, deși este un câine de talie mică, el nu va ezita să-și manifeste dezaprobarea atunci când cineva îi va încălca teritoriul, și va lătra insistent… În căpșorul lui de drăcușor, el este și un vajnic apărător al curții, chiar dacă nu se repede să muște. Deși, dacă este “prost crescut”, s-ar putea să “guste” din bocancii poștașului… Un ultim sfat: chiar dacă, grație caracterului independent, nu suferă din cauza singurătății, nu trebuie lăsat singur în casă mai mult de patru-cinci ore, pentru că va lătra continuu…

Evident, nu trebuie să omitem faptul că Fox Terrierul este un câine de vânătoare deosebit de apreciat. Talia îi permite să pătrundă în vizuinile vulpilor și ale bursucilor, dar trebuie să țineți cont de faptul că disciplina de companie are un rol vital în formarea unui Fox Terrier pentru vânătoare. El trebuie pregătit încă de la vârsta de trei-patru luni pentru așa ceva. Aportul este o comandă pe care Fox Terrierul o învață cu ușurință în primele luni, mai ales că este un câine curios din fire și are o energie ieșită din comun.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și