Rase

Golden Retriever – frumuseţe şi eleganţă “de aur”! (I)

Golden retrievereul este un excelent câine de companie, potrivit familiilor cu copii. Este un câine inteligent, afectuos, plin de viață și ușor de dresat. Pe lângă faptul că, inițial, rasa a fost intens folosită la vânătoare, Goldenul a fost antrenat și pentru a însoți persoanele cu dizabilități locomotorii, vizuale sau auditive dar și pentru detectarea substanțelor stupefiante și în acțiuni de căutare și salvare.

Scurt istoric al rasei
Până în 1952, istoria Goldenului, cel mai fermecător dintre retrieveri, era rostită ca o poveste. Iată cum stăteau lucrurile: în 1858, sir Dudley Majoribank, viitorul lord Tweedmouth, un scoţian venit în vizită în Anglia, în timp ce asista la o reprezentaţie a unui circ sosit din Caucaz, a fost impresionat de frumuseţea şi inteligenţa unor “câini galbeni”. Plăcându-i foarte mult câinii respectivi, a decis să-i cumpere, oferind proprietarului o sumă considerabilă. Astfel, câinii au ajuns la moşia lordului, “Guichan”, în ţinutul scoţian.

Publicul larg era încântat de această poveste dar chinologii aveau unele îndoieli în privinţa acesteia. Toată această “legendă” a luat o altă întorsătură în 1952, când jurnalul lordului Tweedmouth a fost făcut public. Se pare că lordul deţinea deja un asemenea câine “galben”, achiziţionat în 1865 din crescătoria lui Chichester Earl din Brighton. Exemplarul respectiv, Nous, un câine mare, cu blana ondulată – apare într-o fotografie din 1870.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și