Rase

Hovawart, sportivul cu suflet de copil (I)

Originile
Hovawart era la origine un câine de pază cunoscut sub numele de ,,hofwart” de la ,,hova” (hof) care înseamnă “fermă” şi “wart” care înseamnă “gardian”. Dar el nu era doar paznicul căminului, el era, de asemenea, protectorul turmelor dar şi companionul omului în lupta cu prada (vânat) feroce. Primele informaţii asupra acestei rase au fost cunoscute încă din 1210.

În 1473, el a apărut pe lista celor cinci rase cele mai nobile, descris ca fiind animalul ideal pentru dresaj cu scopul urmăririi răufăcătorilor. La începutul secolului XX, Hovawart a dispărut. Selecţionerii germani au încercat să-l recreeze încrucişând câinii de fermă provenind din Pădurea Neagră şi din regiunea munţilor Hartz, din Germania.

De asemenea, eiau introdus în acest amestec ciobănescul german, terra nova şi ciobănescul unguresc (kuvasz). Hovawart este o rasă foarte populară în Germania, însă foarte rară în Statele Unite. Rasa a fost recunoscută în 1936 şi declarată de FCI în 1964 drept rasă de câini utilitari.Puţin cunoscut în alte ţări, Havawartul este un câine puternic, are constituţie robustă, talie mare, părul lung, frumos şi rezistent la intemperii.

Între mascul şi femelă este o mare deosebire: femela este mai uşoară şi mai armonios construită. Capul este puternic, cu fruntea lată şi bombată, ochii de culoare închisă, adecvată la culoarea blănii; urechile atârnânde, de formă triunghiulară sunt purtate în cădere liberă; gâtul este puternic, de lungime medie, bine acoperit cu păr dar fără salbă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și