Displazia coxo-femurală
Acum mai mulţi ani, în Germania, clubul rasei a impus ca reproducătorii cu displazia de şold să fie exceptaţi. În Franţa, acest diagnostic nu este obligatoriu, dar această politică este bine urmărită printre crescăto-ri. Hovawartul este proporţional mai puţin atins de această maladie decât celelalte rase de talie mare.
Displazia de şold reprezintă o dezvoltare anormală a articulaţiei coxo-femurale, frecventă în special la câinii din rasele mari, caracterizată prin laxitate exagerată a articulaţiei, asociată cu procese degenerative.
Factorii care duc la apariţia afecţiunii sunt variaţi: creşterea foarte rapidă, mişcarea excesivă, nutriţia dezechilibrată, precum şi, într-o mare măsură, statusul ereditar.
Diagnosticul animalelor suspectate se pune atât clinic, prin examinare şi palpaţie, cât şi radiologic. În cazul animalelor afectate de displazie, poate fi luat în considerare tratamentul chirurgical. Există şi alte metode de remediere dar sunt controversate şi costisitoare.
Torsiunea stomacului
Se întâlneşte relativ rar la câine. Prin răsucirea pe el însuşi, de la dreapta la stânga, se închide atât cardia, cât şi pilorul, iar splina se deplasează în partea stângă. Simptomele apar brusc: animalul stă pe loc, ţine spinarea încovoiată, gâtul întins şi nu se deplasează decât cu precauţiune.
Se evidenţiază şi dureri abdominale, gemete, tremurături. Tratamentul vizează prevenirea şocului prin puncţia stomacului, după care, prin laparatomie, stomacul se repune în topografia lui normală.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisici, incalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.