Comportament

„În sfârşit plecăm din oraş, direct la munteeeee…!!!!”

Vara a venit, la fel şi căldura, şi ne gandim cu toţi oare unde să mergem cîteva zile să ne mai relaxăm, că deh, oameni suntem, avem şi noi nevoie de o pauză. Păi, dacă e vacanţă, atunci de ce să nu încercăm să dăm o raită pînă la munte, că parcă e mai răcoare, dat fiind că oraşul s-a transformat dintr-o dată într-un mare cuptor. Pentru noi, oamenii, nu ar fi atât de chinuitor dacă am găsi mereu un colţişor de umbră, însă imaginaţi-vă cât de groaznic este pentru bietele patrupede care, în afară de faptul că păşesc pe asfaltul încins, mai sunt acoperite şi de stratul gros de blană.

Pentru a linişti, măcar pentru câteva zile şi bietele animale, nu există decât o soluţie, care ar îmbina utilul cu plăcutul, şi care ne-ar calma şi sufletele: luăm şi cainele la munte! Indiferent dacă plecăm cu maşina sau cu trenul, ne-am învăţat lecţia, ştim ce este de făcut! În ambele cazuri, indiferent de destinaţie, este obligatoriu să avem cu noi carnetul de sănătate al câinelui, actul fără de care nu ne este permis accesul cu câinele în hoteluri sau pensiuni.

Odată ajunşi la destinaţie, ne cazăm şi nu ne rămâne decât să „explorăm”! Indiferent dacă este foare cald sau dacă este răcoare trebuie să avem la îndemână bolul de apă şi cel de mâncare şi eventual medicamentele, în cazul în care acesta suferă de vreo afecţiune.

Vacanţa la munte, bineînţeles în compania celui mai bun prieten, este o ideală metodă de relaxare. Indiferent că alegi vacanţa la mare sau preferi la munte, trebuie să ţii cont de pericolele la care îţi expuni câinele. Nu este bine să-l laşi prea mult timp la soare chiar dacă stă sub umbrelă. Există rase (Collie, Ciobănesc German) care au reacţii alergice la soare: părul de pe nas începe să cadă şi pe pielea dezgolită apar mici ulceraţii.

Pe terent accidentat, câinele poate face entorse, rupturi de ligamente, chiar fracturi, ca să nu mai vorbim de tăieturile produse de resturile de cioburi şi cutii de conserve. De asemenea, este foarte important să ţii cont de rasa şi de condiţia fizică a câinelui deoarece unii dintre ei nu pot rezista la trasee montane lungi pe teren accidentat. Un alt lucru de care trebuie ţinut cont sunt stânile care au câini de pază deosebit de agresivi cu intruşii. Fie că-ţi petreci concediul la mare sau la munte, câinele poate fi expus la infestarea cu paraziţi interni sau externi, la diverse ciupituri de insecte sau intoxicaţii.

Sugestii pentru cazarea la hotel sau pensiune

-planifică din timp vacanţa pentru ca aceasta să fie o reuşită; alege cu grijă locul în care doreşti să-ţi petreci concediul, ţinând cont că patrupedul te va însoţi; nu uita de lucrurile necesare, atât pentru tine cât şi pentru câine, de carnetul de sănătate, de vizita obligatorie la medicul veterinar şi, nu în ultimul rand, de obţinerea cazării într-un hotel care permite accesul animalelor de companie.

-rezervă-ţi camera înainte de a pleca de acasă;

-ţine câinele în lesă când ieşi din hotel, precum şi atunci când intri;

-trebuie să fi un oaspete serios! Curăţă, dacă este cazul, murdăria lăsată în urmă de câine tău;
-nu lăsa niciodată câinele singur într-o cameră de hotel; dacă totuşi nu ai încotro, închide-l în cuşcă pană la sosirea ta;

Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și