Sanatate

Insuficiența renală (II)

În cazul examinării cavității bucale, medicul constată miros amoniacal specific, gingivită și, uneori, ulcere. Acest tablou clinic indică de fapt sindromul uremic: o autointoxicație a organismului cu substanțe rămase în organism prin reducerea funcției excretorii renale. Este vorba așadar despre o stare gravă, cu acidoză metabolică, uneori însoțită de hipotermie și urmată chiar de deces.

În cazul câinilor tineri, care au probleme renale congenitale, se observă căderea prematură a dinților și fracturi cauzate de osteodistrofia secundară renală. Oricum, atât câinii bătrâni, cât și cei tineri trebuie examinați și cardiologic, pentru că insuficiența renală determină în timp hipertensiune arterială sistemică.

Depistarea precoce a modificărilor renale, chiar înainte de instalarea semnelor clinice este ideală, pentru că țesutul renal nu are puterea de a se regenera. Tocmai de aceea, cu ocazia consultației anuale, medicul veterinar trebuie să îi verifice pacientului tensiunea arterială, densitatea urinei, proteinuria, creatinina și urea sanguină.

În ceea ce privește tratamentul, crescătorii trebuie să știe că acesta variază în funcție de stadiul bolii. Câinele este supus unei diete speciale, cu conținut redus de proteine și minerale, în special fosfor, pentru a combate semnele uremiei și pentru a încetini evoluția bolii. Câinele trebuie să aibă apă proaspătă la discreție, iar crescătorul nu trebuie în nici un caz să-i limiteze consumul, în speranța că astfel va urina mai puțin.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și