Sfaturi Practice

Plimbarea cu maşina – un coşmar pentru unii căţei

Latră, salivează excesiv sau vomită? Călătoria cu maşina alături de micul tău prieten a devenit un coşmar? Nu trebuie să te îngrijorezi deoarece există soluţii pentru a îmbunătăţi confortul tău şi al câinelui pe durata călătoriei.

Stresul şi răul de maşină

Unii câini trăiesc clipe cu adevărat dramatice în timpul călătoriilor cu maşina. Aceştia tremură, latră excesiv sau se pitesc într-un colţ al maşinii. În afară de aceste manifestări, pe durata călătoriei, ei mai pot saliva abundent sau pot avea stări de greaţă sau de vomă.

Tulburările digesive pot fi provocate de răul de maşină, în timp ce starea de vomă nu este cauzată de anxietate ci de o dereglare a organului echilibrului din urechea internă. Dacă tremuratul legat de stres poate dispărea de-a lungul timpului, pe măsură ce câinele se va obişnui cu plimbările în maşină, greaţa poate persista pe tot parcursul viaţii sale.

Indiferent de cum se manifestă, un animal stresat nu trebuie certat niciodată din cauză că îi este rău în maşină. El nu este răspunzător de situaţia în care se află, iar mustrările nu vor face decât să agraveze situaţia.

Ce trebuie să faci pentru o călătorie sigură şi plăcută?

Pentru a reduce riscurile apariţiei anxietăţii legate de transportul cu maşina, este important ca animalul să fie obişnuit de mic cu acest mod de deplasare. De obicei, câinii tineri sunt cei care refuză să urce în maşină. De cele mai multe ori, frica de maşină este motivată prin faptul că animalul anticipează ceea ce i se va întâmpla (de exemplu o vizită la veterinar). Singura soluţie pentru a depăşi acest sentiment este să-i arăţi că maşina poate servi şi la lucruri frumoase, ca de exemplu la o plimbare pe plajă sau prin pădure. Totuşi, aceste ieşiri trebuie făcute progresiv. Începe prin a face drumuri scurte, apoi măreşte treptat distanţa. Încearcă să-l faci să asocieze automobilul cu ceva vesel, aşa că du-l cu maşina şi în locuri plăcute, nu numai la veterinar.

Ce etape trebuie să parcurgi pentru a-l obişnui cu maşina?

Prima etapă: lasă-l în maşină câteva minute, fără să porneşti motorul şi lăsă-l să coboare din ea când vrea el. Repetă scena în fiecare zi timp de o săptămână.

A doua săptămână: dă-i să mănânce ceva bun atâta timp cât este în maşină, jucaţi-vă împreună, dezmiardă-l, însă nu da drumul la motor.

A treia săptămână: în timp ce este în maşină, pune contactul şi lăsă motorul să meargă câteva minute fără a mişca maşina de pe loc.

A patra săptămână: Plimbă-l cu maşina pentru început 50 de metri. Măreşte distanţa progresiv, apoi du-l la o plimbare care crezi că îi va face plăcere.

Cum trebuie să te comporţi cu un câine crescut într-un mediu izolat?

În cazul în care căţelul nu a fost bine educat sau a fost crescut izolat, nu a intrat în contact cu zgomote puternice, lumini sau oameni este normal ca totul să îl sperie. Scote-l pe stradă, pune-i muzică în cameră şi, dacă îi este frică, comportă-te ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat (nu trebuie să-l mângâi sau să vorbeşti cu el). Pentru aceleaşi motive, urcă-l în maşină şi măreşte progresiv durata şedinţelor.

Dacă îţi achiziţionezi un căţel mai mare de 2 luni, nu trebuie să te îngrijorezi dacă la început va avea stări de rău în timpul călătoriilor. Continuă şedinţele până când maşina îi va deveni ceva familiar.

Acest comportament nu este unul îngrijorător dar, dacă nu dispare odată cu înaintarea în vârstă, trebuie consultat un medic veterinar.

Obişnuieşte-l repede cu maşina!

Încă de la vârsta de 6-7 săptămâni, unui căţel care se urcă în maşină, nu-i va lua decât câteva minute să se obişnuiască cu micile plimbări. Când pleci în vacanţă, sau faci călătorii mai lungi, opreşte la un interval de 2 ore pentru ca animalul să poată să-şi dezmorţească picioarele şi să bea apă.

Atenţie la temperatura din maşină! Câinele se poate deshidrata dacă este exagerat de cald!

Pentru siguranţă, în timpul călătoriei, ţine căţelul într-o cuşcă de transport sau apelează la centurile de siguranţă pentru câini existente în pet-shopuri.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și