Eterna rivalitate… mit sau ficţiune?
Îţi doreşti încă un membru în familie? Vrei să completezi viaţa copiilor tăi care-şi doresc cu ardoare o pisică, deşi până acum singurul membru patruped din casă a fost un câine, și ţi-e teamă? Nicio problemă! Noi te sfătuim să stai liniştit, deoarece poţi menţine armonia în casă cu o condiţie: să fii calm, responsabil şi răbdător.
Iniţial, trebuie să recunoaşti că pisicile şi câinii sunt două specii diferite, care văd lumea din alte perspective.Singurul lucru pe care îl au în comun este că ambii ne sunt dragi şi de aceea îi preferăm aproape. Etapele de socializare şi dezvoltare diferă de la câine la pisică. Dacă vei lua în considerare şi acest lucru, căminul tău va fi unul liniştit. “Dacă este posibil, încearcă să le faci cunoştinţă pe durata etapei lor optime de socializare. Pisicile trec prin această perioadă între cea de-a 2 a săptămână și săptămâna 7 de viaţă, iar câinii între săptămânile 3 şi 12” susţine Nicholas Dodman, specialist în medicină veterinară şi psihologie felină.
Pedigree-ul… 100% necesar
Crescătorii de câini ştiu că personalitatea câinilor diferă de la exemplar la exemplar. Aceasta se formează în perioada de socializare.Un procentaj destul de mare din personalitatea câinelui este genetic, fapt susţinut de experţii în domeniu. Cu siguranţă, personalitatea câinelui poate fi modelată până la un anumit punct, totodată fiind determinată şi de mediul de creştere. Un câine cu personalitate alertă tinde să fie mereu vigilent, iar un câine echilibrat este foarte temperat.
Cu siguranţă, natura îşi are rolul său în formarea personalităţii, însă aceasta din urmă nu este o rezultantă numai a părţilor genetice. Orice altă experienţă pe care câinele sau pisica a avut-o înainte de a deveni membru în familia dumneavoastră îşi va pune acum amprenta. Animalele care au trăit în adăposturi se presupune că au o experienţă de viaţă mai mare, astfel încât prezenţa altor animale nu ar trebui să reprezinte o problemă. Însă nu se poate spune cu siguranţă până în momentul în care animalele sunt puse în situaţia de convieţuire.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Pas cu pas…
Este important ca “relaţia” dintre câine și pisică să se realizeze gradual, fără a grăbi sau a forţa lucrurile. Iniţial pisica trebuie ţinută în braţe şi arătată câinelui, care trebuie să o interpreteze ca pe un prieten. Trebuie ca fiecare animal să fie deparazitat, iar dacă doreşti să eviţi comportamentul agresiv, în cazul în care nu doreşti ca aceştia să aibă pui, atunci castrarea ar fi o soluţie sigură. Atunci când “prezinţi” un câine unei pisici, se pune problema de dresaj a câinelui. De obicei câinii se joacă sau urmăresc pisicile, iar pisicile devin speriate şi defensive. În definitiv pisica este cea care are mai multe de pierdut dacă relaţia devine şubredă. Odată ce pisica are încredere că nu va păţi nimic şi câinele nu prezintă un pericol, relaţia dintre ei este pe drumul cel bun.
- Înainte ca cei doi să se vadă, lasă-i pe fiecare să adulmece locurile prin care a umblat celălalt, pentru a se obişnui cu mirosul.
- Câinele ar trebui să cunoască măcar câteva dintre comenzile “şezi”, “jos”, “vino”, ”stai” . Răsplăteşte-i obedienţa cu câteva crochete, astfel încât motivaţia să fie puternică.
- Învaţă câinele să nu reacţioneze agresiv, ca atunci când un membru al familiei intră într-o încăpere să ştie că este normal ca pisica să se aşeze în poala acestuia.
- Încearcă să apropii animalele ţinând în faza iniţială câinele în lesă şi pisica în braţe, însă fără a forţa pe niciunul până în momentul în care aceştia se vor simţi pregătiţi. Dacă pisicii nu-i place să fie ţinută în braţe, foloseşte o cuşcă.
- Câinele trebuie ţinut în lesă, pentru ca în cazul în care are tendinţa de a se agita în prezenţa pisicii sau a încerca să muşte, să puteţi evita o eventuală încăierare.
…răbdare!… şi rivalitatea dispare…
Piscile şi câinii fac o echipă ideală, însă, după cum ştiţi, durează ceva timp până ce aceasta se formează. Dacă ambii au fost obişnuiţi dinainte şi cu prezenţa altor specii, atunci nu este decât o chestiune de timp până când se vor obişnui cu statutul de “colegi de apartament”. Nu te grăbi să scurtezi perioada de adaptare, chiar dacă pisica acceptă fără dificultate apropierea câinelui. Tratează câinele ca şi cum pisica nu îi este concurentă în câştigarea afecţiunii. Evită să ridici tonul dacă unul dintre cei doi viitori parteneri de joacă face prostioare şi recompensează-i ori de câte ori îi găseşti jucându-se. Cu timpul se vor apropia, vor deveni prieteni şi nu vor mai avea de împărţit decât acelaşi teren de joacă şi, probabil, dragostea copiilor!
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.