Sanatate

Protejează-l de “Dirofilaria immitis”! (I)

Ce este Dirofilarioza?
Aceasta este o boală parazitară care se manifestă la nivel cardio-pulmonar (partea dreaptă a cordului, artera pulmonară şi vena cavă posterioară). Boala este foarte răspândită în ţările cu climat cald, iar mai nou a apărut şi în Europa, în ţările mediteraneene. În România a apărut cu frecvenţă mai mare doar de 2-3 ani.

Ea este produsă de Dirofilaria immitis care are ca şi gazdă definitivă câinele, iar ca şi gazde intermediare (cele care pot transmite boala) ţânţarii din diferite genuri. În timpul hrănirii (atunci când înţeapă pielea animalului) ţânţarii preiau, odată cu sângele, şi larvele de Dirofilaria aflate în circulaţia periferică a animalelor infestate. Ciclul biologic al dirofilariilor se desfăşoară în continuare în tubul digestiv al ţânţarilor, larvele trecând prin patru stadii successive, după care devin infestante.

Odată cu înțepătura ţânţarului pentru a se hrăni, larvele infestante ajung în organismul câinelui, de la locul de înţepare trecând în vasele limfatice şi apoi prin sistemul venos ajung în cordul drept, unde devin adulţi. Perioada care se scurge de la inocularea larvelor la transformarea lor în adulţi şi stabilirea în sistemul cardio-vascular durează aproximativ 6-7 luni.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și