Comportament

Recompensa în dresaj – o armă cu două tăișuri

În dresajul modern, lucrul fără recompensă este practic imposibil. Modul în care aceasta este folosită, însă, poate avea influențe surprinzătoare asupra rezultatelor. Uneori, în loc de răspunsul scontat, se poate obține unul opus.

Educația câinelui trebuie să înceapă de la vârstă fragedă. Atunci când puiul este adus acasă, probabilitatea ca acesta să facă scandal încă din prima noapte, din cauza lipsei fraților și a mamei, este foarte mare. Ar fi o greșeală să-l luați în pat cu dumneavoastră, deoarece, odată obișnuit astfel, ori de câte ori va rămâne singur va scânci îndelung. Dacă plânge, nu trebuie să vă faceți imediat apariția și să-l hrăniți, fiindcă va repeta ,,stratagema“ din ce în ce mai des, pentru a primi hrană pe timpul nopții. Simpla dumneavoastră apariție poate fi considerată o recompensă, deci, în cazul în care în prima noapte țipă, este preferabil fie să nu vă arătați deloc, fie, dacă nu suportați zgomotul, să-l certați, scuturându-l ușor de ceafă, așa cum făcea mama lui când puiul era în cuib.

Primele lecții de predresaj vor necesita stimularea puiului, dar aceasta nu trebuie făcută oricum. Cățelul va fi recompensat doar atunci când execută corect o comandă. Dacă puiul are tendința de a fugi, este contraindicat să-l urmăriți și să-l pedepsiți când îl prindeți, deoarece data următoare va face la fel. De asemenea, nu trebuie să-l recompensați după ce a fugit și l-ați rechemat utilizând coarda de dresaj. În timpul mersului la pas, atunci când câinele nu se uită spre dumneavoastră, este greșit să încercați să-i captați atenția acordându-i recompensă, deoarece astfel ați răsplăti tocmai lipsa de atenție. Mai degrabă îl puteți corecta mecanic, smucind scurt zgarda de forță, în momentul în care își îndreaptă atenția în altă parte. Puteți recompensa câinele doar atunci când mersul la pas este ireproșabil, iar privirea îi este îndreptată spre dumneavoastră. Odată cu trecerea timpului și avansarea lecțiilor, îi puteți oferi câinelui și obiecte mobile, pe post de recompensă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de hrana pentru pisicijucarii interactive pisici sau plante artificiale acvariu.

O altă situație în care se greșește frecvent în ceea ce privește recompensa este acordarea ,,premiului“ la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, câinele este obișnuit ca la sfârșitul unei execuții corecte să i se dea manșonul. În cadrul probei de atac, un rol primordial îl ocupă disciplina – păstrarea controlului asupra câinelui de către conductor, precum și menținerea atenției câinelui asupra infractorului, după executarea comenzii ,,lasă“. Câinele este tentat adeseori să revină la stăpân după ce a lăsat manșonul, iar greșeala cel mai des întâlnită este aceea de a pune ,,infractorul“ să fugă atunci când câinele s-a întors cu spatele. Procedând astfel, câinele se va obișnui să întoarcă spatele ,,infractorului“, scăpându-l din vedere, adică exact ceea ce nu trebuie să se întâmple. Soluția este aceea de a nu-i oferi câinelui manșonul decât dacă acesta stă tot timpul cu ochii pe ,,infractor“.

Durata de supraveghere a ,,infractorului“ se va mări treptat. Pentru a-l ajuta să-și mențină atenția asupra sa, ,,infractorul“ își poate mișca alternativ picioarele, fără să părăsească baza de susținere, dând astfel impresia că este posibil ca oricând să evadeze. Altă metodă de a determina câinele să stea cu ochii pe obiectiv este aceea de a pocni din baston atunci când se întoarce cu spatele.

Prin urmare, deși un dresaj modern nu poate fi conceput fără recompensă, atragem atenția asupra faptului că, dacă aceasta este acordată greșit, rezultatul poate fi opus celui dorit, iar corectarea erorii este, de cele mai multe ori, mai dificilă decât formarea unui comportament corect de la început.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro. La noi mai gasiti si hrana pentru iepuri, adapatoare porci sau hranitori si adapatori pentru pasari

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și