Sfaturi Practice

Secretul echilibrului (II)

O grijă comună multor părinți este cum va reacționa câinele când își vor aduce bebelușul acasă. Mulți se tem că riscul îmbolnăvirilor celui mic poate crește. Uneori, câinele se va simți neglijat dar acest sentiment îi va trece repede, bineînțeles, cu ajutorul dumneavoastră. Nu uitați un amănunt: câinele nu trebuie dat la o parte, chiar dacă vă veți dedica marea majoritate a timpului celui mic. De aceea, cu mult timp înainte de nașterea copilului câinele trebuie pregătit pentru sosirea acestuia. Cum? Foarte simplu! Trebuie să aveți răbdare și să faceți totul cu dragoste și înțelegere.

Dacă până acum câinele se plimba nestingherit prin toate camerele din locuință, trebuie să-l obișnuiți cu faptul că acum nu are voie să intre în camera destinată copilului: țineți ușa închisă, iar, în timp, câinele se v obișnui cu ideea că acea încăpere nu mai face parte din teritoriul său; stați cât mai mult timp în camera respectivă, dar fără câine. Totuși, nu-l neglijați și acordați-i atenția cuvenită imediat ce vă reîntoarceți pe teritoriul său! Bineînțeles că v-ați pus de nenumărate ori întrebarea: “Oare cum va reacționa câinele când îl va auzi pe cel mic plângând?” Cea mai potrivită metodă prin care îl puteți obișnui cu sunetele scoase de bebeluș este cumpărarea unei casete cu …plânsete! Începeți să o ascultați în prezența câinelui mai întâi la un volum mic, până când acesta va da semne că nu mai acordă atenție sunetului respectiv.

Apoi, în zilele următoare, creșteți treptat volumul. Veți vedea mai târziu că atunci când bebelușul va plânge în casă, câinele va fi mai puțin agitat. După ce aduceți copilul acasă, câinele trebuie să se obișnuiască și cu mirosul acestuia. Puneți o pătură de-a copilului în zona de odihnă a câinelui. Indiferent cât de bine dresat este câinele, nu-l lăsați singur cu cel mic. Pe măsură ce copilul crește, între el și patruped poate lua naștere o frumoasă legătură ce, garantat, va dura toată viața! Relația copil-câine Între om și câine a existat întotdeauna o relație specială. Este important de specificat că, în mintea câinelui, familia este percepută ca o “haită” unită, fiecare membru al ei având un rang prestabilit.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro. La noi mai gasiti si hrana pentru iepuriadapatoare porci sau hranitori si adapatori pentru pasari

În majoritatea familiilor, unul sau ambii părinți sunt considerați “ liderii haitei ”, câinele fiind subordonat acestora. În concluzie aceștia vor fi acceptați de câine ca și stăpâni. Când vine vorba de cei mici, câinele îi consideră egali cu el sau chiar inferiori, ceea ce duce la scarea anumitor probleme. Din cauză că nu este pus pe aceeași treaptă cu adulții, copilul nu mai are nici o putere asupra câinelui. Acesta din urmă nu-i va asculta comenzile, se va enerva când copilul va sta în preajma hranei sale sau în preajma jucăriilor și, în cele mai rele cazuri, își va arăta colții! Nu puține au fost cazurile în care copii de vârste fragede au fost mușcați de câinele familiei.

Toate aceste neînțelegeri pot fi rezolvate de către părinți în felul următor: nu lăsați copilul singur cu câinele; doar atunci când câinele vine singur la cel mic dând de înțeles că are chef de joacă, permiteți copilului acest lucru; câinele nu este o jucărie! De aceea, nu-i permiteți celui mic să-l strângă prea tare în brațe, să-l tragă de urechi, de membre sau de coadă; jocurile permise nu vor fi agresive, (gen “întărâtarea câinelui”!); pet-shopurile vă aferă o gamă largă de jucării pentru câini de talie mică și câini de talie mare, pentru puiuți și pentru adulți. Explicați-i copilului că nu este bine să deranjeze câinele atunci când acesta mănâncă, se joacă sau doarme. Dacă nu credeți că cel mic va fi capabil să-și respecte companionul, nu vă pripiți cu aducerea unui patruped în sânul familiei.

Beneficiile prieteniei dintre câini și copii Cu un companion de nădejde în preajmă, copilul își va exterioriza mai ușor sentimentele fiind mai sigur pe sine. Un câine poate transforma un copilaș într-o ființă responsabilă! Chiar dacă pare greu de crezut, cunosc familii ai cărui copii de câțiva anișori se îngrijesc de cele trebuincioase câinelui: mâncare, plimbare, joacă! De asemenea, cu ajutorul unui câine pot fi îmbunătățite relațiile dintre copil și părinți. “Jocul” este un mijloc potrivit de a comunica cu un copil iar atunci când părintele și copilul se joacă cu câinele, ceasta constituie pentru ei o modalitate de a intra în legătură.

5 reguli de aur pentru cei mici!
1.Purtați-vă cât mai frumos cu câinele. Nu-l loviți și nu-l necăjiți, nu-l trageți de coadă sau de urechi!
2.Vorbiți-i pe un ton normal, nu vă răstiți și nu țipați. Simțul auzului este mult mai dezvoltat la câine decât la om și îl vor deranja sunetele mai pronunțate.
3.Nu-l îmbrățișați și nu-l sărutați tot timpul! Chiar dacă, prin acest comportament, oamenii își demonstrează afecțiunea, în lumea canină acest lucru poate deveni de nesuportat.
4.Dacă animalul nu mai are chef de joacă și pleacă din preajma voastră, nu-l urmăriți! (Sfat pentru părinți: aranjați un loc din casă unde câinele se poate duce să se relaxeze, singur, neînsoțit de copii și de prietenii lui de joacă. De asemenea, sfătuiți-i pe cei mici să respecte locul de odihnă al companionului).
5.Dacă sunteți împreună cu prietenii și v-ați gândit să integrați și câinele în jocul vostru, nu “săriți” toți pe el, ci mângâiați-l pe rând, fiecare în parte. Dacă este asaltat din toate părțile de mânuțe dornice să-l mângâie, câinele se poate speria și, apărându-se, este posibil să recurgă la un comportament mai violent: mârâit sau chiar mușcături.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de hrana pentru pisicijucarii interactive pisici sau plante artificiale acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și