Rase

Setterul Englez – abilitatea vânătorului britanic (II)

Cert este că în secolul al XIX-lea în importante crescătorii din Marea Britanie existau diverse tipuri de Setteri numiţi Seafield, Featherstone, Lovat, Nawort etc. consideraţi a proveni din încrucişarea Epagneulilor Continentali cu Pointeri şi Braci.

Cel ce a contribuit substanţial la ameliorarea rasei a fost crescătorul Edward Laverack, ale cărui fericite iniţiative au condus la popularitatea Setterului Englez, acesta fiind numit uneori cu numele lui.

Edward Laverack, orfan la 14 ani, apoi moştenitor la 18 ani a unei enorme averi pe care i-a lăsat-o un unchi industriaş, care l-a crescut, şi-a consacrat toată viaţa sa acestei rase. În 1825 cumpără de la Révérend Harrison două exemplare Ponto şi Old Moll consideraţi Adam şi Eva ai Setterului Englez şi se lansează în creştere.

Mai întâi a îndurat câteva eşecuri, dar eforturile sale după aceea se încoronează de succes şi cunoaşte rapid celebritatea. El dezvăluie ştiinţa sa într-o carte “The Setter”, care constituie şi astăzi o lucrare de referinţă pentru specialişti: este un fel de biblie a câinelui, cea mai cunoscută în Europa.

Ea conţine expunerea amănunţită a experienţelor duse de Laverack pentru ameliorarea rasei, dar şi descrierea altor tipuri de Setteri, care au dispărut în cursul anilor următori, înlocuite de cei care erau proveniţi de la crescătorii marii chinofilii. La ora actuală se diferenţiază două linii distincte de Setter Englez: prima de show, iar cea de a doua de lucru.

,,Intensiv de prietenos și poznaș”
Standardul Kennel Club al Setterului Englez descrie temperamentul ca fiind “intensiv de prietenos şi bine conturat”. Temperamentul Setterului Englez este una dintre cele mai importante trăsături. Dacă este altfel decât impecabil acest lucru nu este tipic pentru rasă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și