Rase

Setterul Englez – abilitatea vânătorului britanic (V)

Alături de displazia de şold şi criptorhidie, des întâlnită este tumoarea mamară. Tumoarea mamară poate fi detectată numai prin biopsie şi este foarte frecventă mai ales o dată cu îmbătrânirea animalului. Veterinarii recomandă să se sterilizeze femelele despre care se ştie că nu vor fi folosite la reproducţie. Această măsură scade semnificativ apariţia acestei boli.

Setterul Englez în România
Anul 1926 reprezintă piatra de temelie a organizaţiei chinologice din România, comparabilă cu cele din Germania, Franţa, Anglia etc., luând fiinţă la Cluj “Uniunea Regională a Prăsitorilor de Câini din România”, la care aderă marea majoritate a crescătorilor şi a proprietarilor de canise.

Printre aceștia se numărau canisa of Derna, proprietar Morvay Lorand, care avea Pointeri şi Setteri Englezi importaţi din Anglia; Canisa of Muscel, proprietar Mihai Moşandrei care importă din Franţa în 1931 descendenţi din linia Llewellyn (Jisipo Val Noir şi Jarka care sunt şi întemeietorii canisei şi în 1936 pe Durbec de la Brigonier).

Au mai existat o seamă de iubitori ai rasei, care au importat etaloni de certă valoare cum ar fi Profesorul universitar C. Matoş şi Udrischi în 1925 aduc Setteri Englezi din Anglia. În 1933 Ionescu Mihăieşti importă din Anglia pe Bratton Wisdom şi Queen.

În 1949 ia fiinţă sub patronajul A.G.V.P.S.-ului Canisa Băneasa sub directoratul chinofilului Nicolae A. Străvoiu şi consilierea lui Mihai Moşandrei (Canisa of Muscel), dar aceasta nu a durat mult timp. Aşa că în 1959 din motive financiare s-a desfiinţat, materialul canin fiind preluat de diverşi vânători cu titlul de custodie iar altă parte de către Filiala de Vânătoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și