Rase

Shih Tzu – eleganţă orientală! (II)

A avea un Shih Tzu este cea mai frumoasă experienţă pe care o poţi cere în viaţă. Nu uita însă că un Shih-Tzu trăieşte între 14 şi 16 ani, deci îţi asumi o responsabilitate pe termen lung.

Cu un caracter “de aur”, foarte ataşat de stăpâni, sociabil şi interesat de tot ce îl înconjoară, Shih Tzu este un câine mândru, demn, de o eleganţă fără egal. Are momente când este de un calm exemplar dar şi momente când devine agitat. Poate să-ţi arate ataşamentul său şi să pară că îţi “jură” iubire veşnică pentru ca apoi să devină… indiferent. Aceasta este metoda sa de a-ţi arăta că ai greşit, deci trebuie să faci primul pas spre împăcare.

Shih Tzu se crede “centrul universului”, din acest motiv, uneori, poate deveni foarte agasant. Este un câine aristocrat, deci nu este un câine modest! Nu acceptă întotdeauna prezenţa străinilor, aşa că trebuie să fii atent la persoanele pe care nu le cunoaşte şi-ţi intră în casă. Ele trebuie să fie mai întâi prezentate “prinţului”, care le va examina cu atenţie, pentru ca în final să le accepte în preajma lui.

Shih Tzu adoră plimbările şi să fie în compania celor dragi. Nu este un câine pe care să-l laşi mult timp singur dacă vrei să-şi păstreze echilibrul temperamental.

Este un câine ideal pentru o familie cu copii. Gălăgios sau tăcut, câinele Shih Tzu te va iubi mereu şi va fi pregătit să te urmeze până la capătul pământului dacă este cazul, cerând în schimb doar iubirea şi devotamentul tău. Dacă nu ai timp să-l ţii în braţe şi să-l dezmierzi, lasă-l măcar să stea pe scaunul tău sau lângă tine. Această oportunitate va însemna pentru el un moment de fericire deplină.

În general, Shih-Tzu nu are grave probleme ereditare de sănătate. Este un câine cu predispoziţie spre sforăit, dar asta nu înseamnă că are probleme de respiraţie. Câteodată mai poate suferi de o uşoară insuficienţă renală uşor controlabilă printr-o alimentaţie corespunzătoare. Ca şi alţi câini cu botul scurt, Shih Tzu nu suportă bine căldura. Vara ei au nevoie de multă umbră şi răcoare, de aceea, este de preferat să fie scoşi la plimbare dimineaţa şi seara după lăsarea întunericului.

Pentru a fi evitate problemele oculare, părul de pe cap trebuie prins într-o codiţă.

Originar din Tibet, standardizat de Marea Britanie!

Elemente de standard
Ţara de origine: Tibet.
Ţara care l-a standardizat: Marea Britanie.
Data publicării standardului original: 24.06.1987.
Utilizare: câine de agrement şi de companie.
Clasificare FCI: grupa a-IX-a câine de agrement şi de companie, secţiunea 5 câini din Tibet, fără probă de lucru.
Aspect general: câine robust, cu păr lung şi cu faţă asemănătoare unei crizanteme.
Comportament/caracter: inteligent, activ, prietenos şi independent.
Capul: lat, aproape rotund, cu ochii foarte bine conturaţi; părul de pe cap îi cade peste ochi iar cel de deasupra botului îi dă aspectul unei crizanteme.
Stop: marcat.

Regiune facială:
Trufă: neagră, la câinii care au blana maro sau au pete maro, trufa este de culoare maro închis; partea superioară a trufei trebuie să fie la nivelul pleoapei inferioare sau puţin mai jos decât aceasta; nările sunt largi.
Bot: lat, pătrat, scurt; nu este ridat, este plat acoperit de păr, măsoară circa 2,54 cm de la extremitatea trufei la stop; uşor ridicat; pigmentarea botului este de o singură culoare.
Buze: bine adaptate.
Maxilare/Dinţi: maxilarele sunt egale ca lungime sau prezintă un uşor prognatism inferior; gură largă.
Ochi: mari, sobrii, rotunzi, îndepărtaţi; expresie călduroasă; la câinii maro sau cu pete maro, ochii deschişi la culoare sunt admişi; albul ochilor (sclerotica) nu este vizibil.
Urechi: mari, cu pavilion lung; căzute şi ataşate dedesubtul nivelului superior al craniului; prezintă păr din abundenţă.
Gât: bine proporţionat; lungimea sa este suficientă pentru ca să poată să-şi poarte capul cu mândrie.
Corp: lungimea corpului între greabăn şi coadă este superioară înălţimii la greabăn.
Spate: drept.
Coapse: bine ataşate, solide.
Piept: larg, coborât.
Coadă: purtată pe spate, amplasată sus; atinge în înălţime nivelul craniului, de aceea are un aspect echilibrat.

Membre:
Membre anterioare: membre scurte, musculoase, cu osatură puternică, cât se poate de dreaptă, compatibilă cu pieptul larg şi coborât.
Umeri: bine ataşaţi, oblici.
Membre posterioare: scurte, musculoase, cu osatură puternică; văzute din spate sunt drepte; datorită părului abundent ele par masive.
Coapse: rotunjite, musculoase
Alură: mişcări armonioase, uniforme.

Robă
Păr: lung, des însă nu este creţ, prezintă subpăr; este admisă o uşoară ondulare; este recomandat să i se strângă părul de pe cap pentru a nu se ivi probleme oculare.
Culoare: sunt admise toate culorile.

Talie şi greutate
Înălţimea la greabăn: nu trebuie să depăşească 26,7cm. Tipul şi caracteristicile rasei sunt de mare importanţă şi nu trebuie să fie modificate.
Greutate: Are de la 4,5 la 8,1 kilograme. Greutatea ideală este cuprinsă între 4,5 şi 7,3 kilograme.
Defecte: Orice abatere de la standard se consideră defect şi se penalizează în funcţie de gravitatea abaterii respective.
N.B. Masculii trebuie să aibă două testicule normal dezvoltate, complet coborâte în scrot.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și