Expunerea animalului la razele solare sau la temperaturi prea ridicate produce tulburări grave, care constituie sindromul de insolaţie sau şoc termic. Insolaţia este cauzată de o combinaţie de temperaturi ridicate, umiditate, deshidratare şi ventilaţie redusă. Insolaţia constituie un pericol major pentru câini. În ciuda multor avertizări din partea organizaţiilor pentru ocrotirea animalelor, este un lucru trist că mulţi câini mor din cauza insolaţiei sau arsurilor solare, fiind lăsaţi singuri în vehicule, în zilele fierbinţi de vară.
Insolația
Insolaţia apare brusc cu febră puternică (până la 43 grade Celsius), respiraţie gâfâitoare şi privire pierdută. Bătăile cordului sunt puternice şi accelerate, mucoasele aparente intens congestionate şi, pe măsură ce boala progresează, dispneea se accentuează tot mai mult, în urma instalării edemului pulmonar.
Simptome:
● nelinişte şi agitaţie vizibilă;
● gâfâire excesivă;
● salivare;
● dezechilibrul picioarelor;
● gingii de un roşu aprins.
Tratamentul urmăreşte scăderea rapidă a temperaturii corporale prin aspersiuni cu apă rece, aplicarea de pungi cu gheaţă pe cap, clisme reci sau introducerea animalului în apă rece. Când hipertermia ajunge la 1 grad peste limita normală, se administrează o medicaţie reconfortantă (stimulente generale). Pronosticul este în funcţie de stadiul febrei, aproape totdeauna defavorabil când temperatura este de 42 – 43 de grade şi rezervat la 41 de grade, deoarece animalul vindecat poate rămâne cu tulburări mintale permanente.
Bine de știut:
Nu lăsaţi niciodată câinele în maşina parcată, deoarece temperatura din maşină poate atinge 49 de grade Celsius (120 grade F) sau şi mai mult, în mai puţin de 30 de minute, când temperatura de afară este doar de 30 grade C.
Câinii nu transpiră ca oamenii; ei gâfâie pentru a se răcori. Prin urmare, sunt foarte sensibili la insolaţie. Rasele cu botul turtit (cum sunt pechinezii) sunt expuşi la cel mai mare risc.
Dacă temperatura corpului câinelui dumneavoastră atinge sau depăşeşte 41 de grade C, aceasta poate cauza apariţia unei afecţiuni grave şi permanente asupra creierului. Dacă este netratată, insolaţia poate conduce la insuficienţă renală. În cazurile severe, poate apărea coma sau moartea.
P: Tot ce ai nevoie pentru prietenul tau patruped doar pe petmagazin.ro
Pentru a vă răcori câinele, duceţi-l înăuntru, faceţi-i o baie răcoroasă, udaţi-l cu un furtun sau turnaţi alcool pe spate. Dați-i lichide reci.
Luaţi-i temperatura cu un termometru rectal (normală este între 38-39 grade C). Monitorizaţi temperatura câinelui la fiecare zece minute şi scoateţi-l din apă de îndată ce temperatura a scăzut la normal.
Dacă sunteţi îngrijorat, sau dacă nu aveţi un termometru, chemaţi medicul veterinar. În cazuri extreme, veterinarul va trebui să-i administreze lichide subcutanate, precum şi medicaţii pentru scăderea temperaturii corpului.
Arsurile solare
Expunerea excesivă la soare cauzează nu numai insolaţie dar şi arsuri ale pielii. Părţile corpului care sunt predispuse arsurilor solare sunt cele care nu au păr sau cele cu piele lucioasă (cum ar fi partea de pe burtă). În zonele situate cu mult deasupra nivelului mării, unde razele ultraviolete sunt puternice, câinii precum Bull Terierii şi Dalmaţienii sunt deseori afectaţi de cancerul de piele.
Bine de știut:
Zonele afectate de arsura solară devin foarte roşii, dureroase şi iritate. Liniştiţi pielea inflamată cu apă rece sau cu un material înmuiat în apă rece, ceea ce ajută la amelioarea durerii şi a disconfortului.
Puteţi aplica un parasolar pe părţile vulnerabile ale corpului, mai ales pe cele care au puţin păr.
Aplicați o cremă cu factor mare de protecţie împotriva soarelui şi masaţi bine.
Feriţi-vă câinele de lumina solară în perioada cea mai caldă a zilei, şi anume de la 10 dimineaţa până după amiaza târziu.
Lăsând câinele să se expună la soare regulat, va creşte riscul formării tumorilor de piele, mai ales al tipului cunoscut sub denumirea de carcinomul celulelor solzoase.